cultura

Entre dues aigües

Josep Niebla porta un tros de mar al pati de l'Hotel Nord 1901 de Girona pel Temps de Flors

L'artista Josep Niebla ha portat un dels seus mars al pati de l'Hotel Nord 1901 de Girona, aprofitant el Temps de Flors, i l'ha posat a dialogar amb l'aigua de la piscina perquè hi mirallegi com una metàfora de la vida, igual de magnètica, tempestuosa i a vegades fins i tot refrescant. Els mars de Niebla, que s'inflen i escumegen amb un verisme tal que quasi sembla que han d'esquitxar qui els mira, són imatges mentals, perquè mai els pinta del natural: sempre són mars de memòria. N'ha conegut i s'ha banyat a tants, que pot viure del seu record. Ja els té a dins. En el muntatge que ha organitzat a l'Hotel Nord 1901, però, n'intensifica els efectes suggestius per mitjà de la confrontació del quadre, d'1,83 x 2,5 metres, amb l'aigua llisa de la piscina, d'una tonalitat quasi idèntica que sembla a propòsit per acompanyar la pintura i que de fet l'absorbeix completament, al capvespre, quan el mar s'hi reflecteix embravit a dins entre guspires de llum.

Aquesta és la tercera vegada que Niebla participa al Temps de Flors, i aquest cop ho fa acompanyat de la seva dona, Glòria Llonch, també pintora, que exposa al vestíbul del mateix hotel dos quadres, també de gran format, amb motius florals. Són, però, unes flors que, igual que els mars de Niebla, prenen de la natura una substància més de l'ànima que del paisatge, com explica ella mateixa, que veu en la seva obra, tan arrelada al seu Empordà natal, una celebració de l'esclat de la vida enmig de la foscor. “Quan pinto, en el meu pensament hi ha sempre alguna cosa més que un simple jardí”, diu l'artista, que ha portat a Girona dues peces recents de 3 i 2 metres que estaran exposades a l'hotel fins al dia 20 de maig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.