cultura

Enyorant un món “sòlid”

Ada Castells guanya el premi Sant Joan Unnim amb ‘Pura sang', una novel·la sobre les pors reals i imaginàries

“La protagonista s'adona que
la felicitat no
es compra, sinó que es treballa”,
diu Ada Castells

L'escriptora i col·laboradora d'El Punt Avui, Ada Castells, va guanyar ahir el premi Sant Joan Unnim amb Pura sang, una novel·la que tracta temes d'actualitat, com ara el dels trasplantaments per salvar vides de nens, i també la por global –per no dir paranoia– que ens arriba a través de les notícies d'economia. “En el cas de la novel·la, les pors són reals, però també imaginàries fins al punt que duen a la bogeria.”

El títol de Pura sang fa referència, d'una banda, a un “element d'elit”, atès que la protagonista entra en un món que idealitza i que és el dels rics terratinents de Menorca. De l'altra, al·ludeix a un problema de salut que tindrà el seu fill i que emergirà a través de la sang.

Ambientada en l'actualitat, la narració transcorre en dos escenaris ben diferenciats: Menorca, “el nostre paradís perdut”, un indret on sembla que el temps s'ha aturat i on es mantenen els valors tradicionals, i l'Eixample, un barri que Castells coneix bé perquè hi viu, i que passa pel sedàs del gènere gòtic. “He tirat del gènere per parlar de la necessitat de mantenir certes formes que et sostenen a la vida passi el que passi, és com enyorar, en el món líquid que vivim, un de sòlid.”

Entre aquests dos universos contraposats transita la protagonista, “una artista que ho ha passat malament i que troba un hereu amb qui es casa pensant que tindrà llum, espai i temps per pintar”. Ara bé, s'adonarà que “la felicitat no es compra, sinó que es treballa.” “Cal ser honest amb un mateix a la vida”, rebla l'autora.

Castells, que ja en l'anterior novel·la va submergir-se en la psicologia d'un artista (Tota la vida), considera que el talent, fins que no despunta, resulta difícil de pair per l'entorn: “El que és diferent crea recel, enveja, estranyesa.”

Estirant aquest fil, la novel·lista ha volgut pensar de nou la maternitat des d'un punt de vista “gens sublimat”, tal com va fer al recull Sortir de mare (2006): “La protagonista s'adona de tot el que ha de sacrificar per ser una bona mare”, comenta.

D'altra banda, a través de la temàtica dels trasplantaments que Castells coneix bé perquè la seva germana ha treballat a l'hospital de la Vall d'Hebron, l'autora ha volgut denunciar el “mal” que fan algunes creences, i hi oposa la ciència com l'única via fiable.

Feia prop de vuit anys que Ada Castells (Barcelona, 1968) no publicava cap novel·la. L'última, Tota la vida, va tenir una bona acollida a Alemanya, on es va traduir arran de la Fira de Frankfurt. Anteriorment havia publicat El dit de l'àngel (1998) i Mirada (2001), premi Octavi Pellissa 1999. Després d'haver flirtejat amb la metaliteratura, Castells promet que Pura sang, que sortirà a l'octubre amb Edicions 62, és una novel·la amb tots els ets i uts, però inclou tanmateix alguns girs que recorden les obres psicològiques d'un Henry James. El lector, doncs, té la sorpresa assegurada.

Aposta per continuar sent “estímul per a la lectura”

La situació econòmica global obliga les caixes a repensar i readaptar el model d'obra social, però sense perdre els valors d'una manera de fer centenària per promoure la cultura, la tasca vertebradora de cohesió social al territori ni les actuacions de proximitat per a les persones més necessitades. Aquest és el missatge que va transmetre ahir el president del consell territorial de Sabadell d'Unnim Caixa, Salvador Soley, en l'acte d'entrega del 32è premi Sant Joan Unnim, que es va fer al tradicional saló modernista de la seu sabadellenca. Soley va recordar que des del 1981, quan es va instaurar el guardó, ara dotat de 35.000 euros, l'entitat havia contribuït a la projecció i el llançament d'autors, i que la voluntat era continuar l'“aposta per ser un estímul per a la lectura i la cultura”.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va dedicar la seva intervenció a llançar un missatge d'ànims, que va repetir en diverses ocasions per instar els responsables d'Unnim a continuar convocant el guardó els pròxims anys perquè “les coses es poden fer encara que sigui de manera diferent, però no es poden deixar de fer”, i encara més quan es tracta de cultura. L'acte, presentat per la periodista Glòria Serra, va tenir l'actuació del quartet de corda de l'Orquestra Simfònica del Vallès i el recital del narrador Enric López. L'autora premiada va explicar que va trigar cinc anys a escriure la novel·la Pura sang. El tradicional brindis amb cava als jardins va cloure l'acte.

Fins a 54 originals han participat en aquesta edició, dels quals 44 en format de novel·la. Ada Castells va haver de competir en l'última votació, que va guanyar per majoria, amb Un adéu a la tribu. Dietari d'hivern a Nova Anglaterra, de Toni Mollà, i Així en la terra, amb el pseudònim Pere Kwark. La novel·la de Castells la publicarà Edicions 62 a la tardor.

j. alemanY

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.