cultura

Debuten els premis Rodeja

La llibreria L'Altell i l'escriptor Josep Maria Fonalleras són els guardonats del primer memorial Pere Rodeja

La llibreria banyolina L'Altell, que dirigeix Irene Tortós-Sala, i l'escriptor gironí Josep Maria Fonalleras van ser ahir premiats en la primera edició del memorial Pere Rodeja, instituït pel Gremi de Llibreters de Catalunya, a proposta de la demarcació de Girona d'aquesta entitat, en homenatge a Pere Rodeja i Ponsatí, que va regentar durant anys la Llibreria Geli de Girona, considerat un mestre en l'ofici de la llibreteria i traspassat a principis de desembre del 2009. Tal com es va anunciar l'any passat, en una mena d'acte constituent, el 29 de juny, ahir, va quedar instaurada la festa anual del gremi, en el transcurs de la qual es van lliurar els guardons.

El jurat del premi, format pels llibreters Pere Fàbregues, Guillem Terribas i Martí Monclús; l'editor Oriol Ponsatí; l'escriptor Vicenç Pagès; la periodista Eva Piquer i la bibliotecària Marta Morera, van considerar mereixedors del guardó a L'Altell i Fonalleras per la seva tasca de difusió cultural i vinculació al sector. L'acte es va celebrar a la Fontana d'Or.

Irene Tortós-Sala, propietària de L'Altell, creu que aquest premi servirà per reivindicar la feina del llibreter respecte a la promoció de la lectura i la literatura. “Sovint els llibreters organitzem activitats culturals que ens suposen dedicar-hi una energia extra. Hi posem il·lusió, esforç i hores a fer-les i moltes vegades no tenen ressò. Un premi així és una alenada d'aire fresc; te n'adones que et segueixen i valoren l'esforç.”

Josep Maria Fonalleras, molt satisfet amb el guardó, va manifestar la seva emoció “perquè es tracta d'un recordatori de la figura de Pere Rodeja, que em va ensenyar a estimar un univers tan atractiu, tan suggestiu, tan oceànic com el de les llibreries”. “Les llibreries són un imant –va dir Fonalleras–. Per anar-hi a fullejar, per perdre-t'hi, per trobar el desconegut o confirmar el que intuïes. I els llibreters, els que conec, operen en aquest espai com uns jardiners. Cuiden del seu jardí, de l'hort, per tal que hi hagi fruit.” Fonalleras destaca també el fet que les llibreries ocupen “un espai que no és el d'una botiga convencional, sinó el d'un referent social i cultural”.

El premi té com a objectius “estimular els llibreters en la seva dedicació d'activistes culturals i difusors de la llengua i la literatura catalanes; l'arrelament en el territori i la influència en els hàbits lectors”. En el cas de la llibreria, el guardó té dotació econòmica, mentre que en el de l'escriptor consisteix en una peça d'art que aquesta vegada serà una pintura de l'artista gironí Isaac d'Aiguaviva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.