cultura

Mor l'escriptor Gore Vidal als 86 anys

Novel·lista, assagista i dramaturg, se'l considera un dels intel·lectuals nord-americans més crítics del seu país

Cosí de Jimmy Carter i Al Gore, va ser candidat a senador i congressista pel Partit Demòcrata

L'escriptor nord-americà Gore Vidal ha mort aquest dimarts als 86 anys al seu domicili de Los Angeles, a causa de les complicacions d'una pneumònia, segons han informat fonts familiars.

Autor eclèctic, va escriure novel·la, assaig i textos teatrals, va combinar a les seves obres observacions mordaces sobre política, sexe i la cultura del seu país.

Activista i polític frustrat, va estar relacionat des de ben petit amb el món de la política per connexions familiars.

Eugene Luther Vidal Jr va néixer el 3 d'octubre del 1925 a West Point, Nueva York, Gore Vidal va accedir de ben jove al món polític perquè el seu avi, Thomas P. Gore, era senador demòcrata. Cosí del president Jimmy Carter i de l'vicepresident Al Gore i germanastre de Jacqueline Kennedy, va ser candidat pel Partit Demòcrata al Congrés dels Estats Units el 1960 per Nova York i el 1982 va intentar aconseguir un escó al Senat en representació de Califòrnia, en els dos casos sense èxit. Es considerava ell mateix un reformista radical amb intenció de tornar el republicanismes pur dels inicis dels Estats Units.

Juntament amb Susan Sontag, Noam Chomsky o Normani Mailer, se'l considera un dels grans intel·lectuals nord-americans més crítics amb la política nacional i exterior del país. Vidal va tractar amb freqüència assumptes polítics i es va oposar fermament a la guerra de l'Iraq. Al llarg de la seva carrera va criticar durament diversos escriptors i va tenir topades amb alguns d'ells, com Mailer. Ell es definia com “una puta cavallerosa”, perquè era tan càustic com elegant i brillant.

Els seus llibres de més èxit són les novel·les històriques sobre el seu país, com Burr (1973), Lincoln (1984) o Empire (1987). Amb United States (1952-1992) va guanyar el National Book Award el 1993.

Entre les seves nombroses obres de ficció destaquen La ciutat i el pilar de sal (1947), que va causar un gran enrenou al incloure un personatge obertament homosexual, o A Search for the King (1949).

Vidal també va treballar com a dramaturg i guionista. En aquest camp, algunes de les seva participació més conegudes van ser a la pel·lícula Ben-Hur, Roma, de Federico Fellini, o més recentment Gattaca.

Vidal va viure des dels anys 60 a Ravello (Itàlia). El 2003, després de la mort de la seva parella durant més de 50 anys, Howard Austen, es va traslladar a Hollywood, on ha residit fins a la seva mort.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.