cultura

Els pirates de la plastilina

La productora Aardman estrena ‘Pirates!', una pel·lícula animada en 3D

Els estudis britànics Aardman –fundats per Peter Lord i David Sproxton a mitjan dels setanta– ja es van forjar un merescut lloc d'or en la història de l'animació abans d'haver realitzat cap llargmetratge. Els seus curtmetratges van anar mostrant un talent descomunal, en especial els protagonitzats pel tàndem Wallace & Gromit, un gos espavilat i el seu amo curt de gambals. Tots dos van intervenir en alguns curts hilarants i imaginatius realitzats amb la tècnica artesanal i pacient coneguda com stop motion, amb ninots de plastilina que són animats fotograma a fotograma.

Salt al llargmetratge

L'espavilat Steven Spielberg els va donar l'oportunitat de fer el salt al llargmetratge amb Chicken Run (2000), produïda per Dreamworks. I, més tard, han prosseguit la seva col·laboració amb la indústria de Hollywood amb Wallace y Gromit: la maldición de las verduras (2005), Ratónpolis (2006) –la seva primera pel·lícula feta totalment amb tecnologia digital– i Arthur Christmas: operación Regalo (2011). Si aquesta pel·lícula va suposar la primera col·laboració d'Aardman amb Sony, avui s'estrena la segona, Pirates!, que és també la seva primera pel·lícula animada en 3D.

Basada en el llibre The pirates! In an adventure with scientists, de Gideon Defoe –autor també del guió–, Pirates! és una nova filigrana animada amb el segell de la casa, que –sense renunciar a les noves tecnologies– recupera l'estètica artesanal dels curts i els primers llargs Aardman per oferir una veritable meravella visual.

Dirigida pel mateix Peter Lord conjuntament amb Jeff Newitt, Pirates! és una picada d'ullet al gènere de les aventures marítimes de capa i espasa, a les clàssiques novel·les de corsaris, a les quals mira amb saludable ironia i nostàlgia afectuosa a partir de la història d'un capità –líder d'una extravagant tripulació– obsessionat a aconseguir el premi de Pirata de l'Any. La pel·lícula fa gala d'una rica galeria de personatges pintorescos, com ara el Pirata Albí, el Pirata Protètic, el Pirata amb Gota, el Pirata de Corbes Sorprenents i també personatges històrics com ara Charles Darwin i la Reina Victòria, convertida en la malvada de la funció. L'inconvenient que se li pot trobar a la pel·lícula és, possiblement –tot i el surrealisme de què fa gala–, un humor més tou, menys enginyós que en les anteriors entregues Aardman.

Si en la versió original Pirates! té les veus de Hugh Grant, Imelda Staunton i Salma Hayek, com a curiositat s'ha de dir que en la versió catalana el futbolista Gerard Piqué ha doblat el Rei Pirata.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.