cultura

Mor el savi Josep M. Pujol

La primera vegada que vaig sentir el nom de Josep Maria Pujol, mort diumenge passat, va ser fa vint-i-sis anys. Una cosina meva que estudiava filologia a Tarragona el va pronunciar amb una profunda admiració. Havia de presentar un treball relacionat amb el folklore, una de les matèries que impartia en Josep Maria –el seu professor a la universitat–. Aquest li havia deixat uns documents molt valuosos, propis, perquè pogués treballar amb calma a casa. La noia no se'n sabia avenir. Però és que una de les moltes virtuts d'en Josep Maria era la generositat. Unida al seu rigor científic, en feien un professor singular, únic.

Uns quants anys més tard, el vaig començar a tractar una mica. El 1989, Columna va publicar un llibret imprescindible, Tractat de puntuació, que en Pujol firmava juntament amb un altre savi enyorat, traspassat el 2010: Joan Solà. Aquest s'encarregava de les qüestions gramaticals, mentre que el primer assumia les tipogràfiques.

El tractat era el germen del que, sis anys més tard, esdevindria una obra capital, també escrita a quatre mans: Ortotipografia, títol d'un abast pràcticament enciclopèdic. Devem a Pujol la confiança en uns criteris tipogràfics que hem adoptat com a norma: si hem de posar el punt dins o fora de les cometes; si cal tancar (o no) el parèntesi d'incís abans de puntuació forta; si és preferible posar una coma o bé dos punts després de l'encapçalament d'una carta...

L'exquisit i discret Josep M. Pujol va ser l'encarregat de dissenyar la col·lecció de poesia Àuria, de Columna, dirigida per Àlex Susanna. Abans, havia treballat a Seix Barral i guiat tipogràficament altres col·leccions literàries. De tipografia, en sabia un niu! Quan el 1999 em van encarregar el programa de llibres de Catalunya Cultura, vaig trucar-li perquè m'ajudés a trobar un bon nom. Me'n va proposar un de molt suggestiu: Fum d'estampa. Cinc anys en antena. No és pas la menor d'una infinitat de coses que, personalment, he d'agrair a la seva generositat intel·lectual. La seva és una pèrdua molt dolorosa.

La cerimònia de Josep Maria Pujol se celebrarà avui a dos quarts de deu del matí al tanatori de les Corts, a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.