cultura

Crims i decepcions

Lorenzo Silva guanya el LXI Premi Planeta amb una novel·la policíaca ambientada en l'actualitat, i Mara Torres queda finalista amb una de sentiments

El guanyador, Lorenzo Silva, demana unitat entre Barcelona i Madrid

“És una història d'homes que van creuar una ratlla que mai haurien d'haver creuat i que va suposar l'incompliment del seu deure.” Amb aquestes paraules rebia Lorenzo Silva ahir al vespre el LXI Premi Planeta, dotat amb 601.000 euros, un guardó que s'afegeix a una llista de distintius que acumula, entre els quals hi ha el mateix premi Nadal, que va rebre l'any 2000 per El alquimista impaciente. Aquest cop s'ha endut el cobejat guardó per una novel·la que va presentar sota el pseudònim de Bernie Ohls i amb el títol Te protegeré.

Es tracta d'una altra entrega de la parella de la Guàrdia Civil formada pel sergent Bevilacqua i la caporal Chamorro, que han protagonitzat diverses novel·les policíaques de Silva. La marca del meridiano, títol definitiu que fa referència al meridià de Greenwich que separa Madrid de Barcelona, està ambientada en l'Espanya actual i presenta un crim amb derivacions ètiques i emocionals que els investigadors hauran de rastrejar.

El guanyador va mostrar-se agraït en català a la ciutat de Barcelona, que és un personatge més de la novel·la i que és on viu amb la seva dona: “Vivim en una democràcia i cadascú pot pensar el que vulgui, però entre el Madrid natal i la meva Barcelona, espero que no hi hagi mai cap línia divisòria i que no hi hagi més que aquest meridià, que no és més que una línia imaginària.”

Les travesses sobre qui guanyaria el Planeta i que el dia abans apuntaven a la periodista i presentadora Mercedes Milà no anaven del tot desencaminades: va quedar finalista del premi –amb una dotació de 150.250 euros– la periodista i presentadora de Televisió Espanyola Mara Torres, amb una obra presentada sota el pseudònim Pilar Otero i el títol El búnker. Torres descrivia així la seva obra: “És una novel·la que parla d'amor i que comença en el moment de l'abandó, és un moment molt trist, però divertit perquè descobreixes un món nou.”

Nascut a Madrid el 7 de juny del 1966, Lorenzo Manuel Silva Amador té una llarga carrera com a escriptor. Ha escrit relats, articles, literatura infantil i juvenil i assajos literaris, però és sobretot gràcies a les seves novel·les que s'ha donat a conèixer al gran públic. Va estudiar dret a la Universitat Complutense de Madrid i va exercir d'advocat d'empresa des del 1992 fins al 2002, quan va començar a dedicar-se plenament a l'escriptura. La seva obra La flaqueza del bolchevique (1997), finalista del premi Nadal, va ser adaptada al cinema pel director Manuel Martín Cuenca. També cal destacar El alquimista impaciente, premi Nadal el 2000, i l'última, Niños feroces (2011). Pel que fa a la no-ficció, sobresurten obres com ara El Derecho en la obra de Kafka (2008) i Sereno en el peligro. La aventura histórica de la Guardia Civil (2010).

La vida imaginaria és el títol definitiu de la novel·la finalista, “una novel·la moderna que apel·la als sentiments més bàsics de l'ésser humà i la protagonista de la qual encarna la decepció de tota una generació propera a la maduresa”, segons el resum de l'argument. La protagonista treballa en una agència de publicitat i té un desengany amorós. A partir d'aquí es crea un amic imaginari.

Mara Torres (Madrid, 25 de setembre del 1974) està llicenciada en periodisme per la Universitat Complutense de Madrid (UCM). Després va estudiar un postgrau al departament de llengua i literatura, i el 2008 va començar estudis de literatura comparada a la UCM. La seva carrera professional l'ha dut a treballar a la ràdio. El 1995 va entrar a la Cadena Ser al costat d'Iñaki Gabilondo, en el programa Hoy por hoy, i també en els programes de l'emissora local de la Ser Hola Madrid i La gran evasión. Posteriorment va passar a dirigir i presentar el programa d'entrevistes A contraluz i Hablar por hablar, que va ser líder de les matinades radiofòniques amb més de 740.000 oients. Pel que fa a la televisió, el 2006 es va integrar als serveis informatius de Televisió Espanyola per presentar La 2 Noticias, l'informatiu més guardonat de la història d'aquesta cadena de televisió (més de 150 guardons d'ençà que van començar les emissions, el 1994).

Fins ara, Mara Torres ha publicat el llibre Sin ti (2006), quatre retrats de personatges públics que van perdre un ésser estimat, i Hablar por hablar, historias de madrugada (2004), en què recull testimonis del seu programa radiofònic.

Aquest any el jurat del premi estava integrat per Alberto Blecua, Ángeles Caso, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales, que aquest any s'incorporava en qualitat de secretari amb vot en substitució de Carlos Pujol, traspassat aquest gener.

Una pèrdua cultural per al país?

El Palau de Congressos de Catalunya va ser el marc, un any més, del sopar literari de lliurament dels premis que va aplegar personalitats del món de la cultura i la política. No cal dir que la taula que va provocar més curiositat va ser la presidencial: asseguts junts hi havia el president de la Generalitat, Artur Mas, i el ministre de Cultura, José Ignacio Wert. (Per saber què s'hi coïa, vegeu la crònica de Maria Josep Jordan a la secció de política). En tot cas, aquest any la festa ha estat marcada per les declaracions del director del Grup Planeta, José Manuel Lara, que va afirmar que si Catalunya s'independitza –una possibilitat que considera inviable i perillosa– traslladarà la seu de l'empresa fora de Catalunya, enduent-se també la gala dels Planeta. Veient que els guanyadors de les últimes edicions són de l'òrbita espanyola, no sembla que aquest trasllat hagi de suposar cap pèrdua cultural (econòmica, segur que sí) per al país. A l'altra plat de la balança hi ha el fet que fa més de seixanta anys que Barcelona és seu d'aquest esdeveniment, i que han guanyat el premi autors catalans comara Xavier Benguerel, Terenci Moix, Juan Marsé i Vázquez Montalbán.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.