cultura

art

Wikiartmap permet situar art i patrimoni al món

La plataforma en línia oberta permet cercar, localitzar i consultar informació referent a la creació artística

La tecnologia avança tan ràpidament que avui dia és possible navegar amb un clic pel mapa mundial i localitzar qualsevol punt geogràfic. A partir d'aquesta eina cartogràfica oferta per Google, una nova plataforma en línia, oberta i en format wiki, convida els internautes a cercar, localitzar i consultar informació diversa sobre art i patrimoni, des d'arquitectura a escultura, equipaments i festivals o exposicions urbanes. Es diu Wikiartmap i després de dos anys de perfeccionament ja ofereix 20.000 continguts. A més, amb la propera incorporació de l'eina amb què qualsevol usuari podrà introduir continguts, la xarxa s'ampliarà vastament.

Concebuda per Maite Oliva gràcies al suport del Centre d'Innovació i Empresa de l'Ajuntament de Figueres, i amb el finançament entre d'altres, del Ministeri de Cultura, la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme, Wikiartmap funciona a ple rendiment gràcies a un equip fix de set persones que mensualment introdueixen uns 2.000 continguts nous. Ben aviat estarà disponible en sis idiomes (català, castellà, francès, anglès, italià i portuguès).

Wikiartmap proposa una nova forma d'apropar-se a la creació artística a escala mundial mitjançant una proposta gràfica i d'interacció visual que incorpora continguts oberts ja existents (bona part provinents de Viquipèdia) i que té la particularitat que l'usuari podrà introduir, administrar i editar nous continguts. Com bé remarca la seva directora, “fins ara no existia una eina específica per difondre el patrimoni i les exposicions i Wikiartmap esdevé una plataforma inèdita i global per a la difusió nacional i internacional de l'art, el patrimoni i la creació a l'espai públic, així com d'esdeveniments que hi estan vinculats”. Oliva creu que en l'actual context de crisi econòmica generalitzada, la difusió patrimonial és un àmbit clau per obtenir visibilitat i rèdit, “i és aquí on Wikiartmap pot ajudar a cercar aquest propòsit”.

Si bé qualsevol pot incorporar-hi continguts, Wikiartmap ofereix la possibilitat d'encarregar aquesta tasca. Entitats com ara l'Ajuntament de Figueres ja ho han fet perquè al web apareguin uns 500 continguts artístics de la ciutat.

LA XIFRA

20.000
continguts ofereix actualment Wikiartmap, que n'incorpora uns 2.000 de nous cada mes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a