cultura

El forat dels ratolins

Apareix un llibre que explica la gènesi de ‘Maus', d'Art Spiegelman, referència total del còmic contemporani

El dibuixant va abordar el llibre com una teràpia per superar
el suïcidi
de la mare

Si anéssim a triar un parell de còmics que han influït de manera total en la historieta contemporània serien Persèpolis, de Marjane Satrapi, i al capdamunt d'aquesta llista minimalista hi posaríem Maus, d'Art Spiegelman, obra que el 1992 es va endur un premi Pulitzer pel seu relat, caricaturesc en la forma, però realista en el contingut, de l'Holocaust nazi.

El seu autor, Art Spiegelman, creador dels polèmics cromos Garbage pail kids, que es van publicar a l'Estat espanyol amb la denominació de Pandilla basura, va començar a editar Maus en la revista Raw, publicació d'experimentació gràfica que havia creat l'any 1980 amb la seva dona, Françoise Mouly.

Un llibre interpretatiu

Tanta ha estat la incidència d'aquest còmic que el seu creador va veure oportuna l'edició d'un llibre que expliqués tot el procés tècnic i creatiu de l'obra. Així es podria lliurar de respondre fins a l'avorriment preguntes com ara per què el personatge del seu pare, Vladek, parla tan malament (com a emigrant polonès als Estats Units, mai no va arribar a dominar l'anglès) i per què els jueus tenen cara de ratolí (Spiegelman va utilitzar un animal diferent per definir metafòricament cada ètnia o nacionalitat). El fet que els polonesos fossin porcs va crear a Polònia un moviment de rebuig a l'obra i manifestacions en contra.

El llibre que recull el procés artístic de l'obra és Metamaus (Reservoir Books) i inclou entrevistes amb l'autor, els seus fills i el pare; esbossos; material utilitzat com a documentació; fotografies, i un arbre genealògic de la família. Però a més de tot aquest material en paper, l'obra ofereix per la via del profit virtual tota una sèrie de documents que s'inclouen en un CD-ROM.

Àudio i vídeo

En l'apartat d'àudio, el disc conté diversos talls amb la veu de Spiegelman i amb la de Vladek, el seu pare. Els enregistraments procedeixen de les entrevistes que va fer al seu pare, que va respondre al seu fill sovint a contracor. Spiegelman va esmerçar molts esforços per convèncer-lo de la importància de fer públiques les seves vivències als camps nazis.

El CD-ROM inclou pràcticament tot el material que es pot trobar en paper i també imatges de vídeo.

L'experiència amb aquesta obra va ser extenuant per al dibuixant, que com a historietista no ha tingut una trajectòria gaire abundosa. El seu últim treball, que no ha traspuat la intensitat de Maus, va ser una obra també de significació històrica: Sense ombra a les Torres, editada en català per Norma Editorial, tracta de l'11-S. Las planes que formen aquest llibre reprodueixen el format diari i van ser publicades de fulletó. L'obra recull la indignació per l'atemptat, però esdevé un homenatge a la historieta.

Un clàssic d'ara que encara creix

La primera edició de Maus es va fer en dos volums separats: el primer va sortir l'any 1986 i el segon, el 1991. Originalment, la publicació es va fer de fulletó entre el 1980 i el 1991. A l'Estat espanyol es va publicar per primer cop en castellà a Norma Editorial amb coedició amb Muchnik Editores, però només se'n va editar la primera part.

Planeta De Agostini va treure en un sol volum l'obra completa el 2001, i el 2003 l'editorial balear Inrevés ho va fer en català i amb una novetat. L'obra va rebre l'autorització de Spiegelman per incorporar al volum una guia didàctica per explicar als escolars què va ser l'Holocaust.

Una nova edició en castellà la va fer Reservoir Books, de Randon House Mondadari, que és l'editora que ha tret Metamaus. A més del premi Pulitzer del 1992, que per primer cop es concedia a una publicació no periodística, Maus va rebre un Yellow Kid, l'equivalent al premi Oscar del còmic.

Art Spiegelman va néixer l'any 1948 a Estocolm, descendent de jueus polonesos. El 1951 es va traslladar a Nova York amb la seva família. El suïcidi de la seva mare l'any 1968 el va endinsar en una depressió de la qual va sortir explicant la història dels seus pares, supervivents dels camps d'extermini nazis. Aquest treball creatiu, però també de desintoxicació anímica familiar, li va portar un esforç de 13 anys, entre la recollida d'informació, el guió i el dibuix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.