cultura

patrimoni

Editen una guia de la Selva i el Gironès a través dels seus santuaris marians

Jaume Catalán, antic professor d'educació física del Bell-lloc, ha preparat diversos itineraris en cotxe, en BTT i a peu, que es poden seguir amb el GPS

“Quan una cosa no es coneix, no es pot estimar, i el mateix es pot dir d'un país”, afirma Jaume Catalán Díaz, barceloní del Poble-sec, gironí adoptiu des de fa cinquanta anys, professor d'educació física ja jubilat del col·legi Bell-lloc, esportista incansable i “devot de la Mare de Déu”. Aquests dos últims trets de la seva personalitat expliquen que, des que es va retirar, hagi posat en marxa una col·lecció de guies amb itineraris que prenen com a referència els santuaris i ermites de la Mare de Déu a les comarques gironines. Ahir, Jaume Catalán va presentar la guia corresponent al Gironès i la Selva, editada amb el suport econòmic de la Diputació de Girona –on va tenir lloc la presentació, amb la presència del vicepresident, Xavier Soy– i també dels consells comarcals del Gironès i la Selva. Aquesta és la tercera guia que publica Catalán al capdavant d'un important equip de col·laboradors i la primera que incorpora un CD amb la informació de la guia preparada per ser incorporada a un GPS que faciliti els itineraris.

Catalán ha fet a peu o en BTT tots els itineraris que explica, juntament amb Ramón Quintano, David Gordaliza i Francesc Montero, i el llibre està molt ben il·lustrat, amb fotos fetes per Antonio Villalonga, Josep M. Castany i l'autor.

De cada santuari o ermita –tretze del Gironès i dinou de la Selva– se'n fa una mica d'història i s'hi afegeix altra informació, com ara quan està obert, qui ens pot obrir o quan hi tenen lloc els aplecs i festes. També es recomanen alguns bars, restaurants i hostatgeries, i s'especifica si hi ha espais per fer pícnics o barbacoes. A més, hi ha dades sobre el nivell de dificultat, els desnivells i la durada dels itineraris, que comencen a la localitat que té el santuari al seu terme municipal. En alguns casos, hi ha més d'un itinerari: per anar a Nostra Senyora dels Àngels, es pot sortir de Sant Martí Vell o de Girona.

També es proposen en cada comarca cinc itineraris circulars en BTT que cobreixen bona part del Gironès i la Selva a través de les ermites marianes.

La tercera d'una sèrie de cinc guies

Catalán ha dedicat tres anys a fer aquesta guia, que ha comportat un important treball de camp. Després d'haver publicat el 2007 una primera guia més general, amb algunes ermites marianes de la demarcació, la segona guia es va centrar en l'Alt i el Baix Empordà. La propera estarà dedicada al Pla de l'Estany i la Garrotxa, i l'última, al Ripollès i la Cerdanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.