la contra

Begur museïtzat

L'Ajuntament promou el seu patrimoni, especialment cases indianes i torres de defensa

El municipi de Begur no disposa de cap museu amb les restes històriques del seu passat, tot i que hi ha constància de presència humana des de l'època ibèrica al cim del Castell, que presideix la vila. Tot i això, a redós d'aquest castell els begurencs han anat forjant tot un tramat de construccions que no han parat de combinar-se des de l'època medieval fins a l'actualitat. I de tota aquesta evolució urbana ha sorgit un enorme patrimoni immoble, en què destaquen especialment les torres de defensa, que són dels segles XVI i XVII –per defensar-se dels atacs dels pirates– i les cases indianes de finals del segle XIX, que van construir veïns del poble després de fer fortuna a Amèrica. Un patrimoni singular que ara l'Ajuntament, amb el suport de Patrimoni del Consell del Baix Empordà, ha decidit potenciar, juntament amb altres monuments, amb uns plafons explicatius d'interpretació històrica. Els 26 primers plafons converteixen Begur en un museu a l'aire lliure.

La majoria dels plafons, dotze en total, fan referència a edificis indians. És un plaer, més d'un segle després, poder gaudir d'unes edificacions de gran format, especialment davant les petites cases existents fins al moment, que evoquen les fortunes fetes per begurencs a Amèrica. Així trobem les cases Térmens, del senyor Puig, de Josep Forment, de Vicenç Ferrer Bataller, mas Carreras, de Pere Roger, de Josep Pi Carreras, can Sora, de Bonaventura Caner Bataller i de Paco Font. Sense oblidar el Casino Cultural i l'ajuntament. Un passat que Begur no oblida. Per això, ja organitza per primers de setembre la Fira d'Indians, que aquest any arriba a la sisena edició, i també ha impulsat la Xarxa de Municipis Indians.

Després destaca la senyalització de torres de defensa. S'ha posat un plafó a les torres de can Marquès, Hermanac de can Pi, de Sant Ramon, Pella i Forgas, mas Mauri de Vall i mas d'en Pinc. I, a més, també es destaquen l'església parroquial de Sant Pere, les Escoles Velles, l'ermita de Sant Ramon, els carrers de Vera i del Castell, la plaça Forgas i, com a cirereta, el castell, que es remunta al segle XI.

Però Begur encara té més patrimoni, tant al nucli vell, com també als afores, com poden ser el convent de Santa Reparada, actualment convertit en hotel, o el Semàfor, sense oblidar els nuclis costaners, relacionats amb el corall i la pesca, que poden engrandir encara més aquest museu a l'aire lliure que és Begur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.