Opinió

la. columna. digital

Elisabet Serra, Associació Lectura Fàcil, i Marià Marín, Gremi de Llibreters de Catalunya

10 anys fent nous lectors

Persones nouvingudes, alumnes amb dificultats d'aprenentatge o una escolarització deficient, neolectors adults, persones amb discapacitat intel·lectual o gent gran amb problemes cognitius. Són el 30% de la població i tenen en comú el fet que pateixen dificultats lectores. Precisen de llibres adaptats, i per atendre aquesta problemàtica social ara fa deu anys va néixer l'associació Lectura Fàcil.

La Lectura Fàcil (LF) és un concepte iniciat als països nòrdics fa més de 40 anys que té com a fita apropar la informació, la literatura i la cultura a persones que per motius físics, psíquics o socials tenen la capacitat lectora minvada. Els materials adaptats segueixen les directrius de l'IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) i de l'ILSMH (Inclusion Europe) pel que fa al contingut, el llenguatge i la forma.

En la seva tasca d'impuls a l'edició de textos de Lectura Fàcil, l'associació adapta i revisa aquests materials i els valida amb el logo oficial LF, garanteix un catàleg únic amb el segell comú i promou una xarxa de llibreries de referència. L'experiència d'aquests deu anys ens ha demostrat la necessitat i l'eficàcia a l'hora de despertar, recuperar o mantenir la capacitat lectora en persones que habitualment no llegeixen. Les dades així ho certifiquen: vuit editorials publiquen regularment llibres LF, el catàleg té 140 títols –som, després de Suècia, el país amb més llibres editats d'aquest tipus– i més de 130 clubs de lectura els fan servir.

Eines digitals, les aliades

L'evolució natural ens porta a adaptar els continguts als nous formats: audiollibres, ebooks i apps. Entenem les noves tecnologies com unes aliades per al foment de la lectura que ofereixen una accessibilitat exhaustiva per a persones amb necessitats específiques.

Els audiollibres permeten que la literatura arribi a persones amb deficiències visuals, amb problemes cognitius o de mobilitat. Alhora, és un format útil per a tothom que vulgui llegir escoltant al llit, a l'autobús... El primer llibre enregistrat en format àudio, gràcies a la col·laboració de diverses entitats, és El fantasma de Canterville, d'Oscar Wilde, i es pot escoltar de franc al web del l'ALF, www.lecturafacil.net.

Part del catàleg dels llibres LF també està disponible en format ebook. L'ALF també ha participat en la creació de les apps inclusives de BubbleBooks, dissenyades especialment per a nens amb dificultats d'aprenentatge. L'aventura digital en Lectura Fàcil tot just acaba de començar.

Finalment, l'associació ha tancat un acord amb Liberdrac per posar-hi ben aviat la totalitat del seu fons digital a disposició dels lectors. Així es tancarà el cercle: trobareu els llibres en paper a les llibreries de referència i els llibres digitals en el portal impulsat pel Gremi de Llibreters de Catalunya. Més accessos i més facilitats. Aquest és l'objectiu.

La col·laboració del món editorial i el llibreter, dels mitjans, dels intermediaris i de les persones vinculades a programes socials i educatius, és imprescindible per aconseguir que milers de persones no quedin al marge de la lectura. En aquesta aposta per la integració i l'enriquiment lector hi trobareu sempre les llibreries de Catalunya.

Liber- drac
Liberdrac patrocina la Columna Digital. L'actualitat creativa, de lectura i de les llibreries vista amb ulleres digitals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.