cultura

Art a la quinta essència

L'escenògraf Franc Aleu s'alia amb El Celler de Can Roca i Mediapro per a ‘El somni', una acció artística que conjuga cuina, poesia, música i plàstica

  • Josep, Joan i Jordi Roca, Jaume Roures i Franc Aleu , ahir a les escales del Palau de la Música. JOSEP LOSADA.
  • Video: Vídeo sobre el projecte "El somni"
A través d'‘El somni', s'abraça una dotzena d'emocions des de disciplines que es fusionen

L'escenògraf Franc Aleu es confessa un privilegiat de veure com dins d'El Celler de Can Roca són capaços de relacionar estats emocionals amb la cuina. Ahir es va presentar el projecte El somni, amb què, a partir de les dones d'aigua de Wagner, convidaran només una dotzena de comensals a participar en una acció que fusiona totes les arts. El sopar serà el 6 de maig al claustre del Centre d'Art Santa Mònica i inclourà dotze actes (amb una degustació cada un) i un preludi.

Aquests dies, al Palau de la Música, s'estan gravant imatges que serviran per il·lustrar la vetllada: es projectaran sobre la taula rodona i a les quatre pantalles que l'envoltaran. Tot aquest material, juntament amb les gravacions el dia de la vetllada, serà la base per fer un treball audiovisual que signarà la productora Mediapro. A través d'aquest treball, a més d'exposicions i altres elements que fixaran el procés (com ara el mateix web www.elsomni.cat i un llibre), donaran a conèixer el projecte, encara que no es podrà experimentar. L'objectiu és oferir una versió de l'experiència des de tots els formats de transmissió cultural.

El repte per a Aleu és poder abraçar una dotzena d'emocions. Es vol donar consistència a aspectes com ara la buidor, el dolor, la guerra, la mort, però també aspectes més positius com l'accés a l'excel·lència i el recomençament. Hi han arribat a través d'un joc amb algunes de les 250 Cartes de Barcelona, un treball de l'il·lustrador Peret, que s'exposarà a la Sala Ciutat
de l'Ajuntament del 19 d'abril al 23 de maig. Passada la vetllada, el Santa Mònica farà una instal·lació de dotze espais per evocar els diferents passatges d'El somni (del 9 de maig al 7 de juny). Totes les peces estan compostes i interpretades per a l'ocasió. La llista de col·laboradors va de Zubin Mehta a Sílvia Pérez Cruz, Claudia Schneider, Carles Duarte, Rafael Argullol, Pau Riba, la Fura dels Baus i la periodista Mònica Pagès.

Jaume Roures, de Mediapro, advertia ahir que, per ara, no es vol fer públic el nom dels convidats, ja que la llista encara no és definitiva. Està garantit que seran escollits per la seva excel·lència en la seva especialitat i que comparteixen els valors del projecte (avantguarda, transversalitat, exaltació de la bellesa, creativitat...). Joan Roca celebrava poder participar en aquest treball, “fidels a l'inconformisme” i amb la voluntat d'obrir nous camins. Aquest diàleg entre les diverses arts els dóna eines per seguir experimentant al laboratori, on quinze professionals fan recerca. També Josep Roca celebra que a El somni treballen un dels setze estímuls del Can Roca (com ara el de la tradició): el de la transversalitat, “explorant els límits de la capacitat de sentir”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.