cultura

La trobada de dos ‘Alberts'

Albert Forns publica el llibre ‘Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)'

L'obra tracta d'un alter ego de l'autor, que al seu torn vol ser una rèplica d'Albert Serra

El llibreter Josep Cots i l'editora Eugènia Broggi, membres del jurat del premi Documenta 2012, mostraven la seva eufòria pel llibre que es va endur el guardó i que ahir va presentar Empúries. “Normalment els Documenta són dolents, perquè la seva intenció és promoure autors novells”, va dir Cots, “però en aquest cas, després que en moltes ocasions es va declarar desert, tot el jurat estava d'acord amb quina havia de ser l'obra guanyadora.”

Un treball singular

Tots dos van coincidir en la singularitat d'Albert Serra (la novel·la, no el cineasta), d'Albert Forns (Granollers, 1982). Broggi va destacar de l'obra “l'elasticitat i la frescor de la llengua” i de ser un llibre que “trenca els prejudicis i les barreres “entre el català i el castellà”. Cots no considera l'obra una novel·la sinó “un tipus de literatura que barreja elements d'erudició, crítica d'art, anècdota i periodisme”.

I és precisament el periodisme, l'ofici d'Albert Forns. I a causa de la precarietat del sector va néixer el llibre. Forns va aprofitar un període que no tenia feina per escriure'l.

L'impuls inicial va néixer de la pressió mútua que s'exerceixen la colla de poetes que es reuneixen periòdicament a L'Horiginal, un bar del barri del Raval de Barcelona. “Sempre parlaven de quan ens decidiríem a fer la novel·la, jo finalment vaig tenir una idea: transformar-me en Albert Serra”, explica l'autor de l'obra, que primer va haver de confirmar que no es tractava “d'una idea de gintònic”.

Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) tracta d'un individu que es diu com l'autor però que no és ben bé ell. Al seu torn, aquest alter ego vol imitar el cineasta Albert Serra, pel qual Forns sentia una certa admiració.

Aquest joc permet a l'escriptor moure's per un món de certeses i ficcions alhora. Forns es va cabussar en els mons de Serra que, en gran part, coincideixen amb els d'ell: Dalí, Warhol... A més, les circumstàncies s'hi van aliar: gràcies a una amiga va poder participar del rodatge d'un documental sobre el cineasta i la seva participació en la fira de Kassel. “He acabat sent súper fan de Serra, però crec que en el llibre he sabut mantenir la distància.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.