cultura

Tothom té un preu

L'escriptora i periodista Núria Cadenes publica la seva primera novel·la, ‘El banquer', una ficció inspirada en el polític i financer mallorquí Joan March

El Lluc inspirat en Joan March afirma: “Tothom té un preu i qui no el té és que no ho val”

Entusiasmat es mostrava el responsable d'Edicions de 1984, Josep Cots, amb la primera novel·la de l'escriptora i activista Núria Cadenes. El banquer és una història que té com a protagonista un personatge obscur, inspirat en el financer i polític mallorquí Joan March.

L'editor va definir la novel·la com un Ciutadà Kane, tot i que la figura de William Randolph Hearst està encarnada, en aquest cas, pel controvertit Joan March, contrabandista i mecenes, empresari i també subvencionador del cop d'estat del general Franco contra la República.

La periodista i líder de Solidaritat Núria Cadenes –actualment responsable de la Llibreria 3i4 de València– va insistir que la novel·la no era un llibre d'història ni una biografia sinó un text literari sobre un personatge fascinant, ple de llums i ombres. Els replecs de la seva personalitat li han servit per traçar un relat fluid i cadenciós, narrat en episodis breus, que sovint s'acosten al conte. Poc tenen a veure amb una descripció sociològica sinó que mantenen el pols amb la psicologia del personatge i la seva vida intensa, i sovint cruel.

Cadenes tampoc ha volgut entrar en un retrat maniqueu perquè el text se n'hauria ressentit. No obstant això, l'experiència periodística li ha servit per incorporar documentació –traduïda al català–, que va trobar a la biblioteca mallorquina del polític: “Es tracta d'un personatge espectacular, que és a l'antípodes del que jo sento o jo crec. Confesso que en determinats moments m'ha enamorat. Les coses són més complexes del que ens pot donar un esquema de bons i dolents.” De fet, la novel·la és un pols literari, des d'un estil precís i impecable, que parteix d'un reportatge publicat a la revista El Temps, en què Cadenes va investigar la vida d'una secretària de March, natural de Borriana, la seva amant més coneguda, a qui va arribar a regalar un Cadillac.

La novel·la és també un homenatge a Vida privada de Josep Maria de Sagarra, que surt com a personatge sense esmentar-lo, així com alguns protagonistes de la seva obra que recreava l'elegant decadència de la Catalunya de començament del segle XX. Cadenes aprecia concomitàncies amb la situació actual, però ara sense el glamur i la grandiositat d'aleshores.

El personatge Lluc, inspirat en Joan March, afirma: “Tothom té un preu i qui no el té és que no ho val.” L'ambició i la bulímia de poder i diners condensen la consciència de la debilitat humana que retrata amb destresa Cadenes, un “anticulebrot”, com el va definir Cots.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.