cultura

Un dia per a George Orwell

Barcelona commemora avui el 75è aniversari de la publicació del llibre ‘Homenatge a Catalunya'

Avui tindrà lloc una ruta guiada pels llocs d'Orwell a Barcelona i una taula rodona

Cada 16 de juny a Dublín té lloc el cèlebre Bloomsday, una jornada que commemora el dia que James Joyce va triar per situar l'acció d'Ulisses. És un dia en què els fans de la novel·la segueixen per la ciutat les passes de Leonardo Bloom i Stephen Dedalus. La festa es va institucionalitzar durant el cinquantè aniversari de la publicació de la novel·la. De la mateixa manera, avui, a Barcelona, se celebra el Dia Orwell, per commemorar el 75è aniversari de la publicació d'Homenatge a Catalunya, de George Orwell, les memòries de l'escriptor britànic sobre la seva experiència com a milicià i periodista en la Guerra Civil espanyola.

La iniciativa ha sorgit d'un grup de persones interessades a recuperar temes de la Guerra Civil, sota els auspicis del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Pau Rubio, un dels organitzadors del Dia Orwell, explica que la jornada té com a objectiu reivindicar el llibre d'Orwell, animar els que no l'han llegit a fer-ho, però també homenatjar-lo. “Si ell ens va voler homenatjar amb el seu llibre, no l'hauríem d'homenatjar nosaltres a ell?”, diu.

Passejada

En el primer acte d'avui, que començarà a les sis de la tarda, es farà una passejada per la Barcelona que apareix a Homenatge a Catalunya. La ruta s'iniciarà a la Biblioteca Gòtic-Andreu Nin, a la plaça del Teatre de la Rambla, que està situada precisament a la planta baixa de l'antic Hotel Falcón. Aquest hotel, que va ser requisat pel POUM durant la guerra, apareix en nombroses ocasions en la narració que Orwell fa dels fets del maig del 1937 i la repressió estalinista del POUM. La Rambla i la plaça Catalunya són els escenaris principals que apareixen en el llibre d'Orwell. L'escriptor anomena establiments que encara existeixen, com ara l'hotel Continental i la cafeteria Moka. A aquesta passejada gratuïta, que serà guiada per Nick Lloyd, cal inscriure-s'hi a través del web del Dia Orwell.

Una hora i mitja més tard, al CCCB, hi haurà una taula rodona en la qual participaran Miquel Berga, professor de literatura anglesa a la Universitat Pompeu Fabra; Fernando Casal, professor d'història, i Andy Durgan, historiador especialista en la Guerra Civil. “Veurem quina va ser la repercussió de la publicació d'Homenatge a Catalunya, però també com en el llibre ja es troben alguns trets que apareixeran en obres posteriors d'Orwell més conegudes, com per exemple La rebel·lió dels animals i 1984”, explica Pau Rubio.

Aplicació

En aquest mateix acte, l'historiador i periodista Manu Valentín presentarà una aplicació per traslladar la Barcelona d'Orwell a la realitat augmentada. A través d'aquesta aplicació es pot recórrer la ciutat de la mà de l'escriptor. També es convida tothom a participar a Twitter sota el hashtag #diaorwell.

La ciutat dels camarades

George Orwell va arribar a Barcelona el desembre del 1936 amb la intenció de fer de periodista. Però de seguida es va unir a les milícies del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). “En aquella època i aquella atmosfera semblava l'única actitud concebible”, escriu Orwell a Homenatge a Catalunya. El llibre combina l'experiència d'Orwell al front d'Aragó però també descriu l'ambient de Barcelona amb els ulls d'un estranger. A Orwell li va sorprendre que a la Barcelona de finals del 36, en plena revolució, ningú es tractés de vostè. “Ningú deia senyor, o don, ni tampoc vostè, tots es tractaven de camarades i deien salut en lloc de bon dia.”

Amb el ritme d'una novel·la bèl·lica i d'acció, Orwell narra també els fets del maig del 1937, en els quals es va trobar literalment enmig. Una de les escenes més significatives del llibre és quan descriu la peripècia d'un home que volia travessar la plaça Catalunya, deserta per culpa dels franctiradors, i ho va acabar fent amb un gran mocador blanc a la mà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.