cultura

Un cor nou i jove per a Catalunya

Es busquen veus per al Cor Jove Nacional. Ja s'han fet dues audicions i se'n convoca una altra pel 17 de maig

“Tots els estats tenen un cor jove. Catalunya s'ho mereix! És una mostra del nostre nivell”

“M'han felicitat... Tinc bones vibracions!” Ho deia l'Olga, estudiant d'enginyeria química i de cant clàssic, després de fer una audició a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc). Entre divendres i ahir, diumenge, van passar pel davant del jurat més d'una cinquantena de joves de 18 a 28 anys. Per ampliar la selecció, ahir es va decidir fer una nova audició, el 17 de maig. Hauran de passar uns dies per saber el resultat de les proves.

Els joves que s'acostaven aquest divendres i diumenge a l'Esmuc arribaven amb puntualitat germànica, s'esperaven a la porta, molt nerviosos, i anaven taral·lejant l'ària que havien d'interpretar a l'audició. Tots aspiren a formar part del nou Cor Jove Nacional de Catalunya. Aquest cor fa temps que s'està madurant. És una iniciativa del Moviment Coral Català –confederació que des del 1995 agrupa diverses federacions corals de Catalunya– i les Corals Joves de Catalunya, i té el suport de la Generalitat. La primera trobada de treball d'aquest cor es farà els últims deu dies de juliol, a Vic, sota la batuta dels directors Vytautas Miskinis i Xavier Puig. Després es presentaran al públic en un seguit de concerts. L'objectiu és que el cor –que s'anirà renovant cada any– treballi amb directors nacionals i internacionals. I que sempre hi hagi repertori en català. L'estrena del cor es farà amb un programa dedicat, en la primera part, a la música bàltica i, en la segona, als Països Catalans, Ressons d'Al-Àndalus. Ressons són peces populars que no formen part de l'estàndard habitual. En lloc de mirar cap al nord, miren cap al sud... Amb paraules del director Xavier Puig, “és un repertori de la Catalunya del sud, més mora...” Peces de les Terres de l'Ebre, de Mallorca, del País Valencià... Tot un calidoscopi.

Marina Velázquez és la gerent del Moviment Coral Català: “Tots els estats europeus tenen un cor jove. Catalunya té una gran tradició coral i es mereix un projecte que aspiri a l'excel·lència.” Catalunya és un referent europeu per la seva extensa xarxa de corals: més de 1.000 cors i més de 30.000 cantaires. “Catalunya s'ho mereix! És, de fet, una mostra del nostre nivell coral”, insisteix Velázquez. Un dels referents per a la nova formació és el Cor Jove Mundial, que el 2010 va actuar a Barcelona.

El jurat de les audicions el formen Salvador Parrón i Xavier Puig, preparador vocal i director nacional, respectivament, a l'estada de Vic. Veuen els nervis dels joves. Alguns s'agafen al faristol perquè no es noti que tremolen. “Valorem el conjunt, això no és un examen del conservatori”, diu Parrón. Tothom sap, però, que el llistó és alt. Xavier Puig, un cop fetes les audicions de divendres, comentava: “Estem molt satisfets!” Les proves evidencien, però, que queda molt per fer: hi ha candidats amb una gran formació vocal però amb mancances en formació musical. Aquest llast, a poc a poc, s'està deixant anar i el nivell formatiu s'acosta al d'altres països europeus.

LA DADA

32
Cantants
Una part del cor s'anirà renovant cada any. Es farà una estada anual i tres concerts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.