Cultura

revista

Josep Santesmases i Ollé

‘Mirmanda', la revista de l'(a)frontera

Mirmanda és una revista anual de cultura editada per l'associació del mateix nom ubicada a banda i banda de l'Albera. Dirigida per Òscar Jané (UAB) i Joan Peytaví (UPVD), amb set números al carrer és una aposta valenta, intel·ligent i necessària que pretén establir unes conductes de relació cultural fluïdes sense brolla mental que impedeixi les relacions entre el nord i el sud de la frontera estatal.

Intel·ligent també en les propostes temàtiques que configuren cada número. En aquest darrer, tracta “una qüestió de país” com defineix el subtítol de la proposta: Els pieds-noirs catalans, que afecta diversos territoris de parla catalana, la Catalunya del Nord, el País Valencià i les Illes.

Diversos articles per analitzar el fenomen de l'emigració a Algèria i el seu retorn o repatriació a partir de la independència, el 1962. Històries conegudes en alguns casos o no tant en molts altres, que en els darrers anys han estat objecte d'estudis molt acurats, i que ens retornen la duplicitat dels processos migratoris tenint com a epicentre les terres colonitzades nord-africanes.

Mirmanda ha sabut treure suc de les realitats polítiques i administratives molt diferents que s'han anat configurant i consolidant des del Tractat dels Pirineus. Per exemple en el número anterior, República sense ‘Repúblique' des de les realitats històriques republicanes tan diferenciades, però també abordant el pensament republicà del segle XXI a Europa. O quan ha regirat el concepte de la frontera en el número 3 Pensar l'(a)frontera, o quan ha trenat concepcions de futures oportunitats històriques que s'aferren ja en el present, en els números 2 i 5: Territoris de l'art i Economia i turisme. Construcció d'un espai nacional.

Ens calen revistes d'ara i aquesta n'és una.

Mirmanda Revista de cultura
Editorial: Mirmanda Pàgines: 129 Preu: 12 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.