La reedició de «Fages», la nissaga familiar de Fages de Climent, obre la nova etapa de la col·lecció Josep Pla

La reedició del llibre Climent, de Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968), ha obert la nova etapa de la col·lecció Josep Pla, que edita la Diputació de Girona per «recuperar obres fonamentals d'autors gironins, sobretot les extraviades o descatalogades», segons el vicepresident de la Diputació i diputat de cultura, Roger Zamorano. A Climent –que Joan Ferrerós presentarà el 4 de setembre a la casa pairal dels Climent a Castelló d'Empúries–, Fages de Climent explica la vida del seu rebesavi Enric de Climent Casadevall i el seu besavi Enric Climent i Vidal, a través dels quals l'autor presenta «l'ordre de vida de les famílies terratinents, les lluites polítiques, les passions, l'exili, l'abús i la valentia, i un principi de vitalitat sempre erigit com a criteri de conducta i llibertat personals». Fages de Climent mostra un ric fris històric del segle XIX en aquest llibre que havia tingut dues edicions, el 1933 i el 1969, ja exhaurides.

Aquesta tercera edició ha estat possible gràcies a Carles Fages, nét de l'autor i titular dels drets de la seva obra, i de Pere Fages, fill de Fages de Climent, que ha aportat a aquesta reedició un postfaci en què apareixen noves dades relatives al passat familiar que l'han fet anar molt més enrere en el temps. «Se'ns ha acusat de tenir l'obra del meu avi mig segrestada, però això no és cert. Nosaltres mateixos hem anat publicant coses a través de petites editorials i encara queda molta obra a la casa pairal que anirà sortint a la llum», va dir Carles Fages, que no descarta noves col·laboracions amb la Diputació per donar a conèixer aquesta obra inèdita.

Fages obre la nova sèrie verda (narrativa) de la col·lecció Josep Pla, que a partir d'ara també tindrà sèries vermella (poesia), blava (assaig) i groga (altres). La col·lecció té un consell assessor, dirigit per Lluís Muntada, que completen Gerard Bagué, Roger Costa-Pau, Narcís Iglésias, Joan-Lluís Lluís, Imma Merino, Felip Ortega, Miquel Pairolí, Oriol Ponsatí-Murlà, Montse Vila, Mariàngela Vilallonga i Xavier Xargay. La col·lecció editarà tres títols a l'any i, per abans de finals del 2009, ja prepara una antologia d'estudis literaris de Dolors Condom i Gratacós i una antologia de poemes de Maria Perpinyà. L'any vinent sortiran publicadesMemòries fins al 1935 i Memòries fins al retorn a Catalunya d'Aurora Bertrana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.