cultura

La casa dels creadors

Santa Mònica, amb 25 anys d'història com a centre d'art, afronta la seva reconversió més radical i a la tardor es transformarà en un espai de la creativitat

Perquè canviar? “Per trencar les rutines del sistema artístic. I per donar-li més vitalitat”

Santa Mònica és a punt de començar una nova etapa. Per ser exactes, la cinquena des de que va obrir les seves portes com a centre d'art, el 1988, amb una exposició sobre el surrealisme a Catalunya. Conclusió: n'està més que bregat, Santa Mònica, dels canvis. El cinquè que afrontarà, a partir de la tardor, el convertirà en un centre de la creativitat. Dit amb altres paraules, serà la casa dels creadors: el lloc on es podran formar, on rebran tota mena d'assessorament i d'informació i on se'ls connectarà amb les empreses, les institucions, els mercats i els públics. Es pot dir encara amb altres paraules? Serà el lloc on els creadors trobaran un acompanyament als seus projectes i a les seves carreres. En la majoria dels casos, de manera gratuïta. És el canvi d'orientació més radical que ha viscut l'equipament cultural del capdavall de la Rambla al llarg dels seus moguts 25 anys d'història, fonamentalment perquè ara deixarà de ser, en bona part, un espai dedicat en cos i ànima a l'exhibició. El sector de l'art, afectat per molts altres atacs mortals a les seves estructures, està indignat.

És que està el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, descontent amb la feina feta pel director Vicenç Altaió? “El seu balanç és bo, boníssim. Res negatiu a dir”. I doncs, per què canviar? “Per trencar les rutines del sistema artístic. I per donar-li més vitalitat. És el que ara necessitem, és el que més ens convé.” Mascarell insistia, ahir, en una trobada amb periodistes, que Santa Mònica “seguirà sent” un centre que programarà exposicions, no només d'arts visuals sinó de totes les disciplines, amb un accent emergent molt marcat, “a l'última”, va exclamar.

El director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, afegeix que la nova política d'exposicions de Santa Mònica centellejarà “el pols creatiu del país en el moment present”. L'ara i l'aquí de la creació artística presentada “de manera desacomplexada i sense planificar-la massa a llarg termini. Volem estar tan alerta a allò més nou que passa que no tancarem la programació més enllà d'un trimestre”, diu Sellas.

La nova directora, Conxita Oliver, teixirà les temporades amb la complicitat d'un consell assessor format per deu experts, que es van fer públics ahir: Franc Aleu, Pau Alsina, Teresa Camps, Alfons Cornella, Miquel Espinet, Jaume de Laiguana, Didac Lee, Àngels Ribé, Toni Segarra i Benedetta Tagliabue. Noms que s'aniran renovant regulament. I que no rebran cap remuneració. El nom de Conxita Oliver, una històrica del Departament de Cultura, també té data de caducitat: Mascarell ha anunciat que en dos o tres anys, “el temps que caldrà per consolidar el projecte”, es convocarà un concurs públic per trobar nou director.

Tots junts hauran de començar a treballar aviat, i amb una certa rapidesa, ja que està tot el darrer trimestre de l'any buit d'exposicions. Les mostres es faran a l'espai a peu de carrer contigu a la recepció. S'adaptaran produccions dels centres d'arts visuals del territori, organitzats en la xarxa que justament coordina Oliver. Però Santa Mònica també farà propostes pròpies que oferirà a la resta de centres artístics. Un lideratge que, per ser més coherents, correspondria al centre de la Fabra i Coats, tot i que la seva activitat és per ara tan mínima que és difícil que es trepitgin els rols.

I és que, a més, a Santa Mònica correran uns altres aires i el cert és que les exposicions no seran ben bé el que li aportaran el seu caràcter. La seva nova personalitat tindrà molt més a veure amb el paquet d'activitats especials destinades als creadors, als quals el conseller veu “aïllats” de la societat, cosa que el nou centre vol resoldre amb diferents estratègies, com ara tot d'aliances amb els mitjans de comunicació públics. La periodista Bibiana Ballbé, que havia sonat com a directora, impulsarà aquestes connexions mentre farà una recerca de nous formats de comunicació que pivotin sobre la creativitat.

El pressupost del nou centre? Si el 2012 va ser de 2,2 milions d'euros, el 2013 serà una mica inferior i el 2014 una mica superior. Nova etapa i... nova imatge. L'escola Elisava ja està treballant en un disseny per al centre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.