cultura

Ballar pel dret a decidir

L'espectacle ‘Dad.exe' es programa al Palau de la Música aquesta tarda

L'obra s'inspira en la literatura i en moments com la manifestació de l'11-S de l'any passat

L'Esbart Joaquim Ruyra, de Blanes, i la Cobla Catalana dels Sons Essencials, sota la direcció musical de Marcel Casellas, presenten aquesta tarda (19 h) el programa de dansa tradicional Dad.exe (Dret a decidir.executable) al Palau de la Música. El muntatge fa una relectura dels quatre pals de dansa tradicional catalana: contrapàs, ball pla, rumba i jota. Signen aquestes composicions renovades els coreògrafs Cesc Gelabert, Montse Colomé, David Martínez i Joan Serra. Dad. exe vol ser una reflexió escènica sobre la identitat, el país i els reptes de futur de Catalunya.

La peça ja es va estrenar ara fa quasi un any coincidint amb el 50è Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols. Tot neix d'un encàrrec de l'Agrupació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines de crear una peça que renovés la dansa escènica d'arrel per acostar-la al públic del segle XXI. L'actualitat política i econòmica, les relacions entre Catalunya i Espanya, la identitat col·lectiva i la independència són les fonts d'inspiració i el context creatiu.

El guió està ple de referències a grans noms de la literatura catalana (Salvador Espriu, Pere Quart, Joan Maragall, Jordi Sarsanedas, Joan Margarit o Miquel Martí i Pol) i a moments històrics com la Transició o la manifestació de l'11 de Setembre del 2012, que s'ha inclòs en les últimes actuacions. I és que Dad.exe també s'ha pogut veure a Blanes (14 juliol), les Preses, en el Festival ÉsDansa (24 d'agost), Manresa, a la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional (9 de novembre) i a Balaguer, a la Nit de la Sardana de les Terres de Ponent (1 de desembre).

Dad.exe és un espectacle multidisciplinari que combina dansa, música i poesia visual, amb una relectura de la sonoritat de la cobla. En aquesta barreja de ritmes i melodies de cultures mediterrànies també hi col·laboren el músic Carles Belda i l'actor Francesc Orella.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.