cultura

Reus i el MNAC recuperen Tapiró

El museu de la seva ciutat natal, Reus, i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) recuperaran en dues exposicions l'obra de Josep Tapiró (Reus, 1836 -Tànger, 1913), un dels grans pintors orientalistes del segle XIX, que va fer el primer viatge al Marroc acompanyat del seu amic i també artista Marià Fortuny. En el marc del centenari de la seva mort, tots dos museus estan preparant els respectius muntatges: a Reus, una exposició antològica, i a Barcelona, dedicada de forma monogràfica als temes que van centrar la seva obra.

Jordi Àngel Carbonell comissaria la primera exposició, que es podrà veure entre gener i finals de maig al museu del raval de Santa Anna de Reus. “Hi podrem redescobrir l'obra de Tapiró, un artista al qual no se li ha fet justícia”, segons va dir ahir Anna Figueras, directora del Museu de Reus. Bona part de les obres que s'hi exposarà provindran de col·leccionistes privats: “Hi ha molt poca obra de Tapiró en museus; només n'hi ha dues al MNAC, dues al Museu del Prado i dues a Reus”, va dir Figueras, que va afegir-hi que l'exposició antològica permetrà reunir per primer cop les principals obres de l'artista, que va retratar amb un gran detallisme escenes de la vida africana i va destacar, sobretot, per les seves aquarel·les.

Les exposicions de Josep Tapiró complementaran les que enguany han dedicat –el Museu de Reus i el MNAC– a un altre dels exponents de la pintura orientalista: Marià Fortuny. Dissabte tancarà a Reus la mostra Fortuny, el mite, per la qual hi hauran passat unes 20.000 persones. Segons va dir el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, “ha estat una exposició històrica per a la ciutat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.