Llibres

ciència

David Bueno i Torrens

Fascinació gemmològica

Les gemmes i les pedres precioses causen fascinació. Potser és per la seva bellesa, per l'ideal de puresa o de perfecció que transmeten o pel sentiment d'ostentació de poder econòmic i social que els associem, però des de la prehistòria els seus reflexos ens han captivat fins al punt d'atribuir-los poders màgics, curatius i protectors, els quals, amb el pas del temps, han donar lloc a molts mites i llegendes.

També els tractats científics sobre el tema són mil·lenaris; una de les primeres recopilacions es troba a la Història Natural, de Plini el Vell (23-79 dC). Tothom, qui més qui menys, té alguna pedra preciosa a casa i li pot interessar saber què és, com es forma, on es troba, quin és el seu potencial com a element ornamental i com se'n pot tenir cura.

Per satisfer aquesta curiositat, Joaquim M. Nogués ha escrit Pedres precioses. Introducció al món de les gemmes, un llibre àgil i dinàmic l'objectiu del qual és donar a conèixer de forma senzilla i entenedora les gemmes o pedres precioses més importants i les seves principals característiques.

Joaquim M. Nogués, gemmòleg i especialista en diamants, és professor emèrit de cristal·lografia i mineralogia de la Universitat de Barcelona, i ha escrit i col·laborat en diverses obres sobre el tema.

El llibre inclou una breu però clara i informativa introducció al món de les gemmes, i una guia il·lustrada que explica l'origen del nom, el context geològic, la talla i els tractaments que reben, la possibilitat de síntesi i els aspectes comercials de gairebé un centenar de gemmes, des de les més conegudes com el robí, el diamant i l'ull de tigre, fins a d'altres menys conegudes però d'igual bellesa com l'espinel·la, la pedra de lluna i l'atzabeja, entre moltes altres.

Pedres precioses
Joaquim M. Nogués
Editorial: Cossetània Valls, 2013 Pàgines: 120 Preu: 13,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.