cultura

92 autors canten Joan Pau Giné

S'editen quatre CD amb col·laboracions de Pascal Comelade, Titot, Sergi López i Blues de Picolat

Les cançons que interpretava tot sol esdevenen rumba, ‘reggae', ska, ‘punk', rock, ‘blues' i salsa
“Una resposta als que ataquen la unitat del català a Aragó València, i Mallorca”

Més de noranta cantants i grups d'arreu dels Països Catalans s'han reunit en un mateix projecte, sota el nom Cantem Giné, interpretant temes del repertori de Joan Pau Giné, mort prematurament el 1993 en un accident de circulació, tornant al Rosselló des de París. Aquest projecte es tradueix en una edició de quatre CD, un digipack amb quatre solapes i 92 cançons del cantant rossellonès, interpretades per un intèrpret cada una. Una edició collector inclou un llibre de 224 pàgines amb textos de Donald Smith i Jaume Queralt, així com els textos de totes les cançons i una traducció al francès.

Els intèrprets que s'han ajuntat en aquest projecte representen noves veus, sovint grups molt joves, al costat de cantants ja molt consolidats. Les cançons que Giné interpretava tot sol amb una guitarra, es converteixen ara en rumba, salsa, reggae, ska, punk, rock i blues. Entre els artistes que hi participen trobem els actors Sergi López i Joan Anguera, amb músics com ara Titot, David Rossell, Pascal Comelade, Pere Figueres, Meritxell Gené, Verdcel, Carles Sarrat amb Blues de Picolat, Marina Rossell, Gerard Jacquet, La Carrau, Carles Belda i Josep Tero.

En aquests quatres discos, la poesia de Giné es mostra “viva i actual”, segons els promotors del projecte, l'associació Adiu ça va? (títol d'una de les cançons més significatives de Giné) i el Col·lectiu Joan Pau Giné. El català rossellonès de Giné s'enriqueix, en aquestes gravacions amb els accents dels artistes del Principat, les Illes, el País Valencià i la Franja de Ponent. Els promotors volen que sigui “un homenatge de la diversitat lingüística a qui reivindicava la seva peculiaritat rossellonesa” i una “demostració artística i una resposta a tots aquells que ataquen la unitat de la llengua catalana a València, Mallorca i Aragó.”

Homenatge

Un concert homenatge al desaparegut cantant tindrà lloc a la sala de festes de Bages del Rosselló el 26 d'abril amb la participació de Verdcel, Meritxell Gené, Norha, ElsDelai, Sr.Mit i Ghetto Studio.

Joan Pau Giné va ser un dels cantants que, a la Catalunya del Nord, van ser l'equivalent, durant les dècades dels setanta i vuitanta, de la Nova Cançó catalana. Giné va ser, però, qui va utilitzar més la variant rossellonesa del català a l'hora d'escriure la seva poesia i les seves cançons. En aquells anys, donar categoria literària a la llengua de cada dia dels rossellonesos –tant en la varietat dialectal com en la normativa– va representar un xoc per a les mentalitats educades en el jacobinisme de l'escola francesa, on qualsevol llengua que no fos el francès era menyspreada i qualificada de patois pels “mestres educats”, com definia el cantant els responsables de l'educació pública francesa, de la qual ell mateix formava part com a professor.

Va néixer a Bages de Rosselló l'any 1947 i va començar la seva carrera artística l'any 1976, que alternava amb la seva professió d'educador, que exercia en escoles de la regió parisenca on havia estat destinat. Esdevingué el cantant més popular de les comarques catalanes sota administració francesa, al costat de Jordi Barre, el grup l'Agram i Pere Figueres. En un dels viatges de París a la Catalunya del Nord, per fer una actuació, va trobar la mort en un accident de trànsit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia