cultura

Mor als 76 anys Lluís Subirana, historiador i escriptor del món de la sardana

Va dedicar tota la seva vida a l'estudi i la difusió de la cultura popular catalana

El 2007, Sabadell li va concedir la Medalla de la Ciutat al mèrit cultural per la seva tasca a favor de la música catalana

Aquesta passada matinada ha mort l'historiador i escriptor del món de la sardana Lluís Subirana, als 76 anys. Subirana, nascut a Esparreguera però resident a Sabadell des de fa més de 60 anys, va dedicar la seva vida a l'estudi i difusió de la cultura popular catalana, centrant-se sobretot en la sardana. La seva tasca intel·lectual està avalada per una vintena de llibres com Compàs, compendi bàsic de la pràctica sardanista, escrit amb el també estudiós Jaume Nonell, i que va merèixer el Premi Assaig Obra del Ballet Popular. Altres obres seves són Catalanisme i sardanisme, una història compartida o Els poetes i la sardana. Subirana era, a més, una persona molt vinculada a la cultura sabadellenca.

Entre altres, Subirana va participar en diverses comissions de celebració cultural i sardanista com el Mil·lenari de Catalunya, el 50 aniversari de Sabadell Sardanista, el 25 aniversari de Cobla Jovenívola, el Centenari de l'Orfeó de Sabadell, els 125 anys de Sabadell Ciutat o el Centenari de la Sardana a Sabadell.

També era col·laborador habitual dels mitjans de la capital del Vallès Occidental. A més, el 2007, Sabadell li va concedir la Medalla de la Ciutat al mèrit cultural per la seva tasca a favor de la música catalana, i l'Obra del Ballet Popular va atorgar-li també el 2007 la Medalla al Mèrit Cultural. El 2010 va rebre un dels Premis d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla.

Així mateix, era una persona que formava part o col·laborava amb nombroses entitats de la ciutat on vivia, com ara el Museu d'Història, Òmnium Cultural, l'Escola de Música de Cobla-Cobla Jovenívola, l'Esbart Sabadell Dansaire, l'Acadèmia de Belles Arts o la Unió Excursionista de Sabadell, entre moltes més.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia