Cultura

Fitag, un pont amb el món

El 14è Festival de Teatre Amateur programa 39 representacions de 31 companyies

El festival potencia els intercanvis creatius internacionals

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el Fitag, va presentar ahir al pati de la Casa de Cultura la seva 14a edició, just dos mesos abans que comenci la seva activitat, que es desenvoluparà entre els dies 26 i 30 d'agost a Girona i en sis municipis més de les comarques gironines: Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palafrugell, Palamós, la Jonquera i, com a nova incorporació, Figueres. El Fitag 2014 va ser presentat per qui és el seu director des de fa deu anys, Martí Peraferrer, acompanyat per Xavier Soy (Diputació), Marta Madrenas (Ajuntament de Girona) i Lluís Freixas (Casa de Cultura).

El Fitag té un pressupost de 80.000 euros, aportats per la Diputació, als quals se sumen 5.000 euros de l'Ajuntament de Girona i 2.000 euros de patrocinadors privats. De les 8.000 butaques que el Fitag posa a la disposició del públic, la meitat són gratuïtes i la resta són de pagament, al preu de cinc euros, amb abonaments per a dos (8,50 euros) i quatre espectacles (16 euros) i altres descomptes.

En total, participaran en el Fitag quinze companyies o col·lectius de les comarques gironines, cinc de la resta de l'Estat i onze companyies internacionals, de països com ara Rússia, Xile, Mèxic, Bèlgica, Andorra, Croàcia, Eslovènia i Israel, que oferiran 33 representacions a la ciutat de Girona –on hi haurà vuit escenaris– i sis més a la resta de municipis participants.

Obertura intercultural

La presentació d'ahir va incloure també un tast de la que serà l'obra inaugural del Fitag, Carícies de pedres i aigües, que representarà la companyia Afrogironins amb la col·laboració del Cor Àkan, sota la direcció d'Elisa Ballardín i David Martínez (La Nave Va). Carícies... es presenta com “un pont per a la integració de les cultures” i, segons va subratllar Peraferrer, com una mostra que “el Fitag vol acostar-se a la immigració i als col·lectius més desafavorits i enviar el missatge que el teatre i la cultura de la casa nostra també són per a ells”.

Peraferrer vol que el Fitag sigui “un festival més participatiu” que no funcioni només com un aparador, sinó també sobretot com “un pont per construir coses”, entre companyies d'aquí i de fora. En aquesta edició hi ha tres “casaments” o intercanvis internacionals: la companyia russa Grotesque treballarà amb un col·lectiu d'actors i actrius lloretencs en La historia de una locura, que s'estrenarà el 24 d'agost al Teatre de Lloret, dins la programació Fitag als Municipis, i dos dies després arribarà a Girona. També hi haurà un intercanvi entre la companyia Maru-Jasp, d'Alcalá de Henares, i la figuerenca TQuatre, que estrenaran Metro el 23 d'agost al Teatre El Jardí de Figueres i que la portaran el dia 28 a Girona. El tercer projecte d'intercanvi internacional del Fitag és Una mujer inquientante, que anirà a càrrec d'un col·lectiu d'actors i actrius de Girona, sota la direcció d'una bona amiga del festival, l'argentina Granziella Sureda. D'aquesta obra, se'n faran diverses representacions al centre cívic del Barri Vell-Mercadal, un nou escenari del Fitag, que, com va dir el seu director, vol incrementar progressivament la seva presència als centres cívics, com a “espais naturals” del teatre amateur.

El Microteatre, la programació d'obres breus que el festival desenvolupa en espais municipals de Girona, tindrà lloc aquest any al Museu del Cinema, on tots els dies del Fitag, de les 11 del matí a 3/4 de 2 del migdia, diversos grups d'actors i actrius amateurs de les comarques gironines hi presentaran obres de deu minuts, escrites per autors reconeguts, sota la direcció escènica de Ramon Perera i la direcció musical de Rafael Vega, tots dos sevillans. Les obres, que sempre tindran algun vincle amb el món del cinema, es representaran en un circuit per les instal·lacions del museu. L'entrada serà gratuïta, amb inscripció.

A l'escenari Fitag de Nits (auditori Viader) hi haurà al matí les activitats del Petit Fitag, per a la mainada; el Fitag-El Galliner a la tarda, i el Fitag Cabaret a partir de la mitjanit. El festival fa una crida a aquells que vulguin actuar en les diferents franges d'aquest escenari.

El 30 d'agost, la confederació Escenamateur lliurarà al Fitag el premi Segell de Qualitat i informarà a les companyies gironines sobre com accedir als circuits estatals.

600
actors i actrius
amateurs passaran pels escenaris del festival i conviuran a Girona durant cinc dies.
31
companyies
participaran en el Fitag: 15 de les comarques gironines, 5 de l'Estat espanyol i 11 d'internacionals.

Estudi sobre la realitat del teatre amateur gironí

La Diputació de Girona, a través del Fitag i amb el suport de l'Agrupació Teatral de les Comarques Gironines, està impulsant un programa de suport al teatre amateur que inclou com a primera acció, ja en marxa, l'elaboració d'un cens de les companyies que funcionen actualment en els 221 municipis gironins. De moment, han respost a la crida del Fitag un total de 154 ajuntaments i el resultat provisional són 160 grups teatrals censats en un total de 77 municipis. Els grups contactats han rebut una enquesta amb 40 preguntes per conèixer la seva realitat i el seu funcionament. El resultat d'aquest estudi es presentarà el dissabte 30 d'agost, a les 12 del migdia, a la Casa de Cultura de Girona, on també s'explicarà en què consistirà la nova campanya de teatre amateur que prepara la Diputació de Girona.

A les companyies que responen a l'enquesta, el Fitag els ofereix la possibilitat de “fer-se visibles” durant el festival amb una proposta treballada amb antelació i amb el seguiment de l'equip del festival. Aquestes companyies prepararan peces de deu minuts de durada, amb l'assessorament d'un dels sis professors proposats pel festival i un ajut de 150 euros. Aquestes peces es podran veure al Fitag de Nit i al Petit Fitag. Tot aquest projecte per “encabir” el màxim de grups en el Fitag quedarà representat simbòlicament en el gran teló del teatre amateur gironí, al Teatre Municipal, on constaran els grups i els seus municipis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.