Cultura

Troben restes singulars en un poblat ibèric de Salou

Les darreres excavacions al jaciment de la Cella han posat al descobert una torre amb llar de foc i cases de grans dimensions

L'alcalde diu que la protecció de l'assentament és una prioritat

Fa anys que es coneixia l'existència d'un poblat ibèric en una zona de Salou, coneguda com la punta de la Cella, però no de la magnitud i amb les característiques singulars que ara se sap que té. Les darreres excavacions que hi ha dut a terme el Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (Gresepia) de la Universitat Rovira i Virgili han posat al descobert estructures arquitectòniques en molt bon estat de conservació, de cases i d'una torre de l'antic poblat. L'assentament, que data d'entre els segles V aC i I aC, té la peculiaritat que, “mentre que les cases d'època ibèrica solien tenir entre 20 i 35 metres quadrats”, en el cas del poblat descobert a Salou, “passen dels 100 metres quadrats”, segons el director de l'excavació, Jordi Diloli. “Pertanyien a gent molt rica, que vivien en una ubicació privilegiada vora del mar i que des d'aquí controlaven l'arribada del comerç a la badia de Tarragona”, va explicar Diloli. Per això, al marge de les restes de les cases, s'han localitzat diverses àmfores procedents d'Eivissa, Còrsega, Grècia i el nord d'Àfrica, entre altres. També s'hi ha descobert un anell de bronze amb un cavall, un ham i diverses peces de ceràmica.

El jaciment també compta amb les restes d'una torre fortificada, amb llar de foc inclosa, i un mur de més de vint metres de llargària que correspondria a la muralla d'aquest poblat i que delimitaria el perímetre de tota l'àrea. Aquesta podria continuar passada la tanca actual que delimita el jaciment i que traspassa en direcció a la costa i cap a terrenys de l'Autoritat Portuària de Tarragona.

El futur, segons Jordi Diloli, passa per seguir delimitant el jaciment als terrenys que hi ha per fora de la tanca actual i per on ha de passar el camí de ronda. Per l'alcalde de Salou, Pere Granados, aquest jaciment és “una aposta del govern municipal”: “Estem decidits a posar en valor el patrimoni històric del municipi i, veient el potencial que hi havia a la Cella, vam arribar a un acord amb la URV per excavar-lo i poder promocionar-lo.” L'alcalde va confirmar que, en el marc del projecte de recuperació mediambiental del camí de ronda, s'hi inclourà el jaciment de la Cella, que s'obrirà al públic, “perquè és un gran patrimoni històric, únic al camp de Tarragona, i serà un emplaçament a afegir per al turisme i les visites culturals”, segons Granados.

LA XIFRA

100
metres quadrats o més
tenen les cases descobertes al jaciment ibèric de la Cella de Salou.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.