cultura

Els últims indis, al ‘Sàpiens'

El fotògraf Edward Curtis va retratar els indis nord-americans per salvar la memòria d'una cultura en extinció

Venècia era la capital comercial del món i s'omplia de luxe davant l'enveja dels seus veïns

El número d'agost de la revista Sàpiens dedica el seu reportatge de portada a l'aventura del fotògraf Edward Curtis (ressenyada per Àlex Novials), que a l'inici del segle XX es va dedicar en cos i ànima a recopilar retrats i informació de les tribus d'indis americans que pogués visitar, davant la progressiva extinció de la seva cultura. Un projecte que li va costar el divorci i una fortuna, però que va llegar al món una obra de vint volums amb dades de 80 tribus i més de 40.000 fotografies de valor incalculable.

Venècia medieval

La revista també dedica reportatges a la Venècia medieval, quan era la capital comercial del món i s'omplia de luxe davant l'enveja dels seus veïns; al jaciment de la draga de Banyoles, que ha esdevingut un referent mundial en l'època del neolític, i a la construcció del canal de Panamà, just quan es compleixen cent anys de la seva inauguració.

Agnès Rotger explica com el segle XIV la República de Venècia s'havia consolidat com una de les principals potències mundials. La bellesa i el luxe de la ciutat dels canals explicaven el poder i la riquesa d'una població crescuda literalment sobre el fang. La clau del seu èxit: ser els primers a comerciar amb la Mediterrània oriental.

Pere Puig aprofundeix en la Draga (a tocar de l'estany de Banyoles), l'únic jaciment lacustre de la Península i un dels tres que hi ha a Europa. Aquesta característica l'ha convertit en una font de sorpreses per a l'arqueologia. En cada campanya d'excavació, sorgeixen objectes de més de set mil anys d'antiguitat en perfecte estat de conservació i que ens parlen dels inicis d'aquest període clau de la història de la humanitat.

Per la seva part, Víctor Farradellas exposa com el diplomàtic francès Ferdinand de Lesseps es va embarcar en la construcció d'una drecera marítima entre els oceans Atlàntic i Pacífic. Però la natura va dominar l'home i els francesos van llançar la tovallola. La van recollir els nord-americans, que van aprendre dels errors francesos i van completar una de les grans obres de l'enginyeria moderna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia