cultura

Els catalans a Amèrica, a ‘Sàpiens'

La revista de setembre ressegueix les empremtes dels llibertadors de casa nostra implicats en la independència

La revista també dedica un reportatge al cas del periodista Xavier Vinader

El número del setembre de Sàpiens, que demà ja es trobarà al quiosc, dedica el seu reportatge central als catalans que van participar en les guerres d'emancipació de l'Amèrica Llatina, unes lluites que van transformar el mapa polític del continent el segle XIX. Si bé molts catalans establerts a Amèrica es van mantenir lleials a la corona espanyola, n'hi va haver molts d'altres que, des de Mèxic fins al Riu de la Plata, van fer seves les reivindicacions de llibertat i igualtat promogudes pels criolls i els indígenes americans.

La revista també dedica un reportatge al cas de Xavier Vinader, objectiu de l'extrema dreta pels seus articles d'investigació. En morir el general Franco, alguns periodistes compromesos forjats en la clandestinitat, com Xavier Vinader, van optar per combatre amb la ploma les intencions antidemocràtiques de l'extrema dreta, en connexió amb policies, serveis secrets i clavegueres estatals.

La publicació d'un seguit d'articles a la revista Interviú l'hivern del 1979 el va convertir en el primer periodista exiliat i pres de la democràcia espanyola. Va ser un procés contra la llibertat d'expressió amb la voluntat de silenciar el periodisme d'investigació més combatiu.

Sàpiens dedica un article a les beguines, ciutats de dones a l'edat mitjana al marge de les autoritats masculines i eclesiàstiques. En els segles XII i XIII es van crear a Bèlgica i els Països Baixos uns espais habitats i governats per dones que portaven una vida religiosa lluny de la clausura monàstica. Les beguines podien treballar i canviar de vida, fins i tot si era per casar-se.

El segrest de més de 200 noies perpetrat pel grup fonamentalista islàmic Boko Haram ha portat Nigèria a les portades. Un fet que ens parla de violència, i d'un llarg debat de concepcions del món, de les dificultats d'un estat per gestionar les diferències culturals, religioses i territorials, i de la proliferació de grups que combaten contra Occident.

Altres reportatges de Sàpiens del setembre van des de l'espectacular observatori indi de Jantar Mantar, construït el segle XVIII, fins a la història de la Universitat de Cervera, fundada per Felip V, un cop acabada la guerra de Successió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia