cultura

Un ciutadà, un llibre

La Setmana del Llibre en català proposa del 5 al 14 de setembre 230 activitats en una Ciutat de la Lectura que creix en expositors, igual que el nombre de lectors

Mascarell demana
un IVA reduït
per al llibre i més fermesa contra la pirateria

Divendres engega a l'avinguda de la Catedral de Barcelona la 32a Setmana del Llibre en Català, una edició que els editors veuen amb optimisme pel dinamisme del sector i les xifres positives que indiquen un creixement de la quota de lectors en català. “La venda de llibres en llengua catalana esta relativament millor que en llengua castellana, i en deu anys ha guanyat deu punts, ja que ha passat del 22 al 32%”, comentava ahir Albert Pèlach, president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, un organisme que aplega prop de cent empreses.

Com ja és habitual, el llibre infantil i juvenil és el que més es ven, amb una quota superior al 50%, mentre que el de narrativa baixa fins a un 20% i en darrer lloc arriba la no-ficció amb un 10%. El 2013 es van publicar 10.157 títols (9% més que l'any anterior), però el tiratge va baixar un 19% (1850 exemplars). “Aquí es veu l'esforç dels editors per mantenir el català; publiquen més títols en tiratges més reduïts, cosa que suposa un benefici més baix.”

Malgrat l'optimisme, Pèlach va assenyalar ahir que encara queda “molt camí per recórrer” i, recordant el recentment desaparegut editor Jaume Vallcorba, va reclamar més polítiques educatives per crear nous lectors. Justament per contribuir a crear més i millors lectors, així com donar suport al sector editorial, la Setmana rep el suport de la Generalitat, que hi destina una partida de 130.000 euros. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va sumar una sèrie de reivindicacions que espera que “algun ministre reculli”: “Necessitaríem un IVA superreduït per al llibre; una llei de mecenatge –que preparen des de fa 25 anys i no arriba mai– que afavorís també la compra de llibres i una política més contundent contra la pirateria.” Respecte als drets d'autor bibliotecaris, va mostrar-se favorable a aplicar-los, però va apuntar que encara hi ha molta incertesa sobre com s'ha de fer. Evocant al seu torn Vallcorba, Mascarell va dir que, si bé –com deia l'editor– llegir un llibre és enfortir la vida de cadascú, “un país lector és més conscient del que és i adquireix una mirada pròpia”. En aquest sentit, va esperonar el públic a comprar llibres per la Setmana: “Un llibre per cada ciutadà en el context de la Setmana.”

D'altra banda, Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, va avançar que el consistori està treballant per incloure la capital catalana a dins la Xarxa de Ciutats Literàries de la Unesco.

Jornada pedagògica

Animada per les bones xifres, la Setmana presenta una edició de creixement amb 230 activitats programades. L'anomenada Ciutat de la Lectura es compon de 51 casetes (15% més que l'any passat), que oferiran un 35% més d'expositors per arribar fins als 105. La majoria són d'editorials (85), llibreries (17), una distribuïdora, el Govern d'Andorra i la Institució
de les Lletres Catalanes o d'iQUIOSC.cat, un aparador de 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal.

“Hi haurà tant novetats recents com llibre de fons, perquè la Setmana és una oportunitat per poder comprar aquests llibres que a les llibreries no troben cap lloc. En total hi haurà 15.000 exemplars, entre novetats editorials”, va explicar Montse Ayats, presidenta de la comissió organitzadora de la Setmana.

Una de les novetats és la participació d'autors internacionals que vindran a presentar les seves obres en el marc de la Setmana, com ara l'autor egipci Alaa Al Aswanil i la novel·la L'automòbil Club d'Egipte (dilluns 8), i la primera trobada de mestres de primària i secundària per parlar sobre el foment de la lectura a les escoles i altres problemàtiques relacionades, com ara la reutilització del llibre de text (dimarts 9).

L'edició també celebrarà el centenari de la Mancomunitat amb diverses accions, entre les quals la presentació del Club de Lectura Virtual Una Mancomunitat de novel·la (dimarts 9), a càrrec de Marta Monedero i Jordi Coca, així com el Tricentenari amb un ampli ventall de propostes. Un dels actes principals de la setmana serà el lliurament del premi Trajectòria, que enguany ha recaigut en l'escriptora Carme Riera (divendres 12 de setembre).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia