cultura

La força d'un poble, recollida en una exposició fotogràfica

‘Tossudament' relata, a través de les imatges d'Iconna, les grans mobilitzacions que han impulsat el procés català

L'exposició s'inaugura aquest vespre a la Casa de Cultura de Girona

L'exposició Tossudament... Relat del procés català, que s'inaugura avui a la Casa de Cultura de Girona (20 h), vol mostrar a través de diferents suports audiovisuals com la perseverança del poble de Catalunya ha impulsat un procés que ha canviat la història del país. L'exposició és una iniciativa de l'agència gironina de fotoperiodisme Iconna, col·laboradora habitual d'El Punt Avui, i es basa en les fotografies realitzades per Jordi Ribot, Joan Castro i Rubèn Garcia.

La idea de portar a terme l'exposició va néixer quan els fotògrafs d'Iconna eren al Concert per la Llibertat del 29 de juny del 2013, fent fotografies de la massiva mobilització al Camp Nou. Així ho recorda Jordi Ribot, director d'Iconna: “Amb la sensació encara present de la manifestació de l'11 de setembre del 2012 a Barcelona, que també vam fotografiar, vam adonar-nos que estàvem assistint a un procés sense precedents, en què és la gent la que, pacíficament i amb alegria, lidera el seu propi país i obliga la classe política a escoltar la seva veu. Aquí vam entendre que havíem de deixar constància de la història del procés català a través del que nosaltres estimem: la fotografia.”

I dit i fet. El resultat, una exposició dividida en cinc apartats que permeten reviure, a través de 65 fotografies de gran format, les cinc grans mobilitzacions que han marcat el procés català: la Diada del 2012 a Barcelona, el Concert per la Llibertat al Camp Nou, la Via Catalana del 2013, la Diada de la V a Barcelona, el 2014, i la consulta del 9-N, centrada a les comarques gironines. Cada apartat va acompanyat d'elements que el contextualitzen, com ara objectes i símbols que reprodueixen l'ambient de les diferents manifestacions o cinc articles que descriuen les fotografies des de les perspectives de Cristina Perales, Albert Bayot, Cristina Buesa, Xavier Valentí i Carles Puigdemont, respectivament. L'exposició acaba amb un vídeo, dirigit per Quim Güell i amb música d'Ivan Garci, que recull les opinions sobre el procés sobiranista de diferents personalitats, com ara Josep-Maria Terricabras, Pilar Rahola, Carles Puigdemont, Juan José Ibarretxe, Muriel Casals, Joan Font, Joaquim Nadal, Gerard Quintana i Carme Forcadell.

A la inauguració assistiran el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Per tancar l'acte, la soprano Mercè Puntí interpretarà, junt amb el violoncel·lista Jordi Fluvià, El cant dels ocells. L'exposició es podrà visitar fins al 31 de gener a la Casa de Cultura de Girona i, durant el 2015, viatjarà per altres ciutats de les comarques gironines i Osona, com ara Olot, Figueres i Vic.

LA XIFRA

65
fotografies
són les que ofereix l'exposició, en les quals es retraten les cinc grans mobilitzacions del procés català.

LA DATA

20.12.2014
És el dia
en què s'inaugura l'exposició, que es podrà visitar a la Casa de Cultura de Girona fins al 31 de gener.

LA FRASE

L'exposició mostra que ha estat el poble català el que ha canviat el curs de la història de Catalunya
Jordi Ribot Puntí
Codirector i fotògraf d'ICONNA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia