cultura

L'Ajuntament de Tarragona dignifica el call jueu

Han arranjat les restes de Ca la Garsa, que va ser la construcció més important del call de la ciutat a l'edat mitjana

Les obres, que han costat 100.000 euros, són “una intervenció de mínims”

L'únic vestigi que queda dempeus del call jueu de Tarragona, les restes de la casa coneguda com a Ca la Garsa, s'ha començat a dignificar. L'Ajuntament hi ha executat unes obres de consolidació dels arcs i l'estructura interior del conjunt i també s'ha adequat tot l'entorn (les places Rovellat i dels Àngels), a més de projectar la il·luminació de tot el conjunt.

Ca la Garsa, a la Part Alta de la ciutat, és un edifici medieval dels segles XIII i XIV que es va construir sobre un edifici visigòtic de grans dimensions, la funcionalitat originària del qual es desconeix. “A l'edat mitjana era un dels casals més importants del call jueu de Tarragona i donava a la plaça de la jueria”, segons Joan Menchón, l'arqueòleg municipal.

Les obres han costat 100.000 euros i, segons la regidora de Patrimoni, Carme Crespo, es tracta “d'una intervenció de mínims” i quan l'economia ho permeti s'emprendrà un projecte integral de millora del conjunt. La tanca perimetral de separació de Ca la Garsa s'ha desmuntat i s'ha tornat a col·locar fins a tocar la façana, de manera que la casa “queda més integrada a la plaça”, segons el consistori. De moment, doncs, les restes quedaran tancades –tot i que a la vista dels vianants–, “fins que en un futur s'hi pugui intervenir de manera més profunda”, segons Crespo.

L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que ahir va inaugurar les obres, va destacar que aquesta intervenció suposa “el quilòmetre zero de la recuperació de la presència dels jueus a la ciutat” i que pròximament es crearà una ruta pels carrers de l'antic call. “Era un espai oblidat, deixat de la mà de Déu, i ara està en condicions de ser presentat als visitants i als ciutadans”, va destacar.

LA XIFRA

100.000
euros
s'han invertit en la millora de les restes de Ca la Garsa i en l'adequació del seu entorn.

Una ruta explicarà el pas dels jueus

L'Ajuntament de Tarragona està acabant d'enllestir una ruta pels espais relacionats amb el pas dels jueus a la ciutat. A més de Ca la Garsa, l'itinerari passarà pels carrerons de la Part Alta que conformaven l'antic call. “Començarem a senyalitzar el que era l'antic call jueu amb senyalística catalana, castellana i hebrea”, va explicar l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que va afegir que també recuperaran “l'antiga entrada per la muralla”. La previsió és que l'itinerari estigui en marxa abans de dos mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia