cultura

La Giorquestra celebra el tercer aniversari, amb Milos Karadaglic

L'orquestra actuarà diumenge a l'Auditori de Girona amb el prestigiós guitarrista montenegrí i té programats concerts amb Elena Rey, Guinovart i Sílvia Pérez Cruz

La Giorquestra celebrarà diumenge vinent el seu tercer aniversari, amb un concert a l'Auditori de Girona (18.30 h, 20 i 30 euros) en què tindrà com a solista un dels millors guitarristes actuals, el montenegrí Milos Karadaglic . En aquest concert es commemoraran també tres grans efemèrides musicals: el 75è aniversari de l'estrena del Concierto de Aranjuez, de Joaquín Rodrigo; el centenari d'El amor brujo, de Manuel de Falla, i els 150 anys de la Simfonia núm. 8 en si menor ‘Inacabada', de Schubert. El programa del concert es completarà amb l'anònim Spanish romance i Libertango, de Piazzolla, dues composicions que, com el Concierto de Aranjuez, també són habituals en el repertori de Karadaglic, artista exclusiu de Deutsche Grammophon. Miloš Karadaglic ja va actuar tot sol l'estiu passat a Girona, en el festival Nits de Clàssica, però el concert de diumenge tindrà l'excepcionalitat de ser el seu debut amb una orquestra a Catalunya. El concert anirà precedit diumenge d'una xerrada introductòria a càrrec del periodista musical Albert Torrens (17.30 h).

“Aquest concert consolida el projecte de la Gio, després de tres anys de produccions importants presentades a l'Auditori de Girona, que ara culminen amb la primera col·laboració internacional de l'orquestra”, afirma el director titular de la Gio, Marcel Sabaté, que també destaca la voluntat de “treballar amb gent jove que està despuntant”.

Com ja va fer-ho l'any passat amb el jove pianista Michael Andreas Haeringer, la Gio també portarà a terme aquest any una gira amb un nou talent emergent, en aquest cas la violinista gironina Elena Rey, amb la qual actuarà el 18 d'abril al l'auditori de l'Ateneu de Banyoles –on també tindran lloc els assajos–, l'endemà a l'Espai Ter de Torroella i el 26 d'abril al Mundial de la Bisbal d'Empordà. Aquesta gira, titulada Mozart simfònic, inclourà el Concert per a violí número 5 ‘Turc' i la Simfonia número 29, del geni de Salzburg, així com també obres de Sibelius i Saint-Saëns arranjades per Sabaté.

El pianista i compositor Albert Guinovart, que va ser un dels padrins de la Gio en el seu bateig musical ara fa tres anys, acompanyarà l'orquestra en el tercer projecte d'aquest any, que es presentarà el dia 1 de maig al Principal d'Olot en doble sessió (17.30 h i 21.30 h). En aquesta ocasió interpretaran el concert Emperador de Beethoven i estrenaran una obra encarregada a Guinovart per l'Ajuntament d'Olot, Reminiscències de la faràndula olotina, una relectura de la música tradicional de les festes populars de la capital garrotxina.

L'altre gran concert de la Gio a l'Auditori de Girona és el que oferirà el 10 de maig amb la cantant palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz i el guitarrista i compositor Feliu Gasull, del qual s'interpretaran les seves Tonades, inspirades en les melodies cantades pels pagesos als territoris de parla catalana. El concert s'obrirà amb cançons de Lorca i de Montsalvatge, de qui no sonaran les cinc cançons negres habituals, sinó sis, perquè s'estrenarà una Nana inèdita, orquestrada per Sabater. Tots aquests concerts seran enregistrats per Catalunya Música.

La Gio promou dues formacions de cambra –el quartet de corda Gio Solistes i l'octet Gio Ensemble–“per acostar la música clàssica al territori”; prepara un nou web en català, castellà i anglès, i aposta fort per l'audiovisual a través de Soundcloud , on es poden escoltar tots els seus concerts, i de Youtube, amb les imatges de Televisió de Girona i, a partir d'ara, també del realitzador Igor Cortadellas.

LA DATA

10.05.15
Sílvia Pérez Cruz actuarà amb la Gio i el guitarrista i compositor Feliu Gasull a l'Auditori de Girona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia