cultura

La història de Catalunya, en mapes

Rafael Dalmau Editor publica el primer volum d'un atles manual que repassa al detall la història del país

“És una obra ambiciosa que
ja tenen les grans cultures europees”, diuen els autors
El segon volum arribarà fins al 1714 i el tercer, des d'aquella derrota fins a l'actualitat

Víctor Hurtado (Mèxic, 1948), economista, doctor en història i un dels cartògrafs més prestigiosos del país, és l'autor de l'Atles manual d'història de Catalunya, el primer dels tres volums amb què resseguirà, amb un total d'un miler de mapes, la història del país des dels temps antics fins al moment actual. El volum que enceta la trilogia, que cartografia la història de Catalunya des del paleolític fins al segle XIII, ja està a la venda des de fa uns dies. Es tracta, com la qualifiquen el mateix Hurtado i Rafael Català, editor de Rafael Dalmau, d'una obra ambiciosa, com tenen la resta de grans cultures europees, que pretén cobrir el coneixement de la història a través d'una eina tan atractiva com els mapes, i en un format senzill i pràctic. Aquesta última característica ha estat especialment valorada a l'hora de fer el plantejament editorial de l'obra. “Hem volgut fer un llibre que estigui fàcilment a l'abast dels lectors i que, a diferència dels grans volums, sigui consultable en un moment”, afirmen Hurtado i Català. Això explica el format reduït de l'obra.

Tot i això, no es tracta d'un atles amb menys informació que d'altres de similars publicats anteriorment, com l'editat per Edicions 62 fa anys, obra també d'Hurtado. “Ben al contrari: hi hem inclòs una quantitat notable de mapes totalment inèdits, tant d'abast general com de detalls innovadors”, explica Hurtado, que destaca també que el volum recull, certament, molts dels mapes històrics que ha fet al llarg de prop de quaranta anys. “Evidentment, tots han estat repassats, renovats i ampliats amb les aportacions recents d'estudis històrics o de descobriments arqueològics.” És el cas, per exemple, de temes com ara l'Europa dels metalls i la segona guerra Púnica, actualitzats i ajustats al relat històric de Catalunya.

Aquest primer volum consta de quinze capítols, 196 mapes, 11 plànols de ciutats, 16 gràfics i 96 imatges representatives de monedes, signatures, objectes i gravats que el lector trobarà al llarg de tot el llibre. Cada capítol, destacat amb un color particular, s'obre amb una doble plana d'introducció amb un mapa general. Els textos laterals ajuden els lectors a tenir una composició mental del període, mentre que a sota de cada mapa o plànol hi ha les explicacions detallades sobre el que s'hi representa.

“No hem volgut entrar en la polèmica historiogràfica sobre les divisions de temps històrics. L'atles es limita a seguir els talls cronològics coneguts de la història de Catalunya”, explica Víctor Hurtado. Així, comença amb una extensa prehistòria, dedica un breu apartat a l'aparició del ferro i la seva difusió que ens introdueix en la colonització de fenicis, grecs i ibers. Aquest primer volum segueix amb la romanització, l'interval visigot, l'expansió musulmana, el llegat carolingi i la formació de Catalunya, fins a arribar al darrer apartat, la unió amb Aragó.

Víctor Hurtado vol deixar clar, però, que, tot i començar l'atles en els primers temps prehistòrics, no volen donar peu a “pensar que la Catalunya actual es va començar a formar a la prehistòria, ni tampoc pretendre que el país ja es podia endevinar en temps dels ibers”. “Ben al contrari: cal esperar fins a la concentració de comtats sota Guifré el Pilós, al final del segle IX, per trobar l'embrió del que serà la Catalunya actual. Un territori que no quedarà ben definit, doncs, fins ben entrada l'edat mitjana.”

Rafael Català i Víctor Hurtado ja treballen en l'elaboració dels dos volums següents. El segon abraçarà des del segle XII fins al 1714, mentre que el tercer anirà des de la derrota catalana en mans dels Borbons fins a l'actualitat. “Esperem que fins a la independència”, recalquen. El segon es publicarà l'any vinent i l'altre el 2018.

En la realització d'aquest primer volum, també hi han col·laborat Gemma Rocadembosch (mapes, taules, gràfics i dibuixos), Mireia Català (dibuixos) i Eulàlia Barrasetas (coordinació).

‘Atles manual d'història de Catalunya'
Editorial: Rafael Dalmau Pàgines: 304 Autor: Víctor Hurtado Preu: 42 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia