cultura

Una maqueta del castell de Montsoriu arriba a casa

El Consell Comarcal exposa la rèplica de Manuel Genovart a la sala noble del monument

L'artista establert a Breda va fer la peça a mitjan segle XX

El castell de Montsoriu, als límits dels termes d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, exposarà a partir de demà la seva pròpia rèplica de més prestigi. El patronat del castell, que presideix el Consell Comarcal de la Selva, ha rebut la cessió per cinc anys de la maqueta de l'artista Manuel Genovart, que va reproduir el monument d'època medieval a mitjan segle XX. El Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres, que presideix Damià Abella, ha cedit la peça perquè s'exhibeixi a casa.

Genovart (Barcelona, 1895-1980) va ser un artista polifacètic –pintor, col·leccionista, fotògraf i aficionat a l'arqueologia i la meteorologia– que estiuejava a Breda. Seguint uns plànols de la Mancomunitat de Catalunya del 1914, Genovart va fer la maqueta de guix.

Es desconeix la data de l'obra, però és segur que el 1959 ja va formar part d'una mostra de castells de Catalunya a Montjuïc. Quan el pintor va morir, els hereus van cedir la rèplica al Museu de l'Exèrcit del Ministeri de Defensa.

Una visita de tècnics del Consell al castell de Sant Ferran va permetre descobrir la maqueta de Genovart. “És una obra artística i té un valor històric perquè, quan es va fer, el castell estava totalment abandonat”, diu Joan Carles Codolà, el tècnic de Cultura del Consell.

LA XIFRA

5
anys ha cedit el Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres la maqueta de l'artista barceloní Manel Genovart.

Estrena del nou recorregut lliure

La presentació oficial de la maqueta de Manuel Genovart es farà demà al matí al castell, coincidint amb els vint anys de treballs de restauració del castell i el quart aniversari de l'obertura del monument al públic. Demà s'estrenarà el nou recorregut amb visita lliure. El castell es pot visitar des del gener del 2011, però des de l'octubre passat s'hi pot anar els caps de setmana i els divendres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia