cultura

Santa Coloma dedica una sala a un gran activista local

La biblioteca del Fondo bateja la sala d'actes amb el nom de Jaume P. Sayrach

L'exregidor donarà el seu arxiu històric

La sala d'actes de l'acabada d'estrenar biblioteca del Fondo du, des de fa només uns quants dies, el nom de Jaume Patrici Sayrach. Qui va ser fundador de la parròquia del Fondo, durant tres mandats intermitents regidor de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i encara avui, als seus 85 anys, és un dels grans activistes socials i culturals que té la ciutat, somriu quan veu el seu nom plasmat a la paret de la sala. “Em sembla un grafit”, no cessa de repetir.

Si fos per ell, aquest espai duria un altre nom. “Mai he volgut res. Ni una sala, ni un carrer, ni una plaça... No ho mereixo més que altres persones”, defensa. Però un bon grapat d'amics seus –com ara l'Eugeni Madueño i l'Agustina Rico– van batallar per retre-li aquest homenatge en vida. Per recompensar aquest gest, Sayrach ha posat una condició abans d'acceptar el regal. Des de la generositat que el defineix, donarà tot l'arxiu històric que té sota el seu poder, després d'haver fundat la revista Grama i ser el posterior impulsor de l'entitat Fòrum Grama, així com els llibres que ha compilat, d'alguns dels quals és l'autor.

Combatent com pocs, independentista des de ben jove i home molt cultivat, Jaume P. Sayrach segueix al peu del canó pel que fa a la lluita ciutadana. Aquest cap de setmana es manifestarà per reclamar un parc de Can Zam verd i frondós. Sempre, al costat dels colomencs.

LA FRASE

És injust que se'm reconegui així la meva trajectòria i a altres persones no, però, és clar, em fa il·lusió
Jaume P. Sayrach
fundador de la parròquia del fondo i exregidor colomenc

Un jove de bé, aterrant en un barri de pobres

Quan Jaume Patrici Sayrach i Fatjó dels Xiprers va aterrar al barri del Fondo per fundar la parròquia, provenia d'una família benestant de la Diagonal. Però ell sempre havia sentit la vocació d'ajudar els més necessitats. Ningú pot dubtar que va ser un mossèn atípic. Tant ell com aquells companys seus que van fundar altres parròquies a la ciutat. Mai s'enfundava la sotana. La seva església estava oberta a tothom, fos o no creient. “A la meva habitació, dins la parròquia, el líder del PSUC feia classes de marxisme als militants”, recorda.

Va ser un dels impulsors del Pla Popular (document que dibuixà la Santa Coloma actual) i un dels primers veïns a l'hora de manifestar-se al carrer i plantar-se davant la policia franquista. Sayrach va arribar a suspendre misses per endur-se els feligresos a una protesta al carrer que servia per reclamar escoles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia