cultura

Mor Leonard Nimoy, el primer Spock d'‘Star Treck'

L'actor va fer públic l'any passat que patia la malaltia pulmonar obstructiva crònica

L'actor i director Leonard Nimoy, que va donar vida al primer Spock a la saga Star Treck, ha mort aquest divendres als 83 anys. La seva dona, Susan Bay Nimoy, ha confirmat al diari The New York Times que l'actor ha mort als seu domicili de Bel Air, a Los Angeles, víctima d'una malaltia pulmonar.

Nimoy, que havia estat hospitalitzat a principis de setmana, ja va anunciar l'any passat que patia la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Ho va fer públic després que transcendissin unes imatges en les que sortia en una cadira de rodes connectat a un respirador artificial. Nimoy va atribuir els seus problemes al tabac, un habit que havia deixat tres dècades enrere, i va demanar als fumadors que aprenguessin “la lliçó”.

Nascut el 1931 a Boston, era fill d'immigrants ucraïnesos jueus ortodoxos, Nimoy era conegut sobretot per encarnar el carismàtic Senyor Spock, el tripulant mig-vulcanià mig-humà de la nau Enterprise a Star Treck, un personatge de gran intel·ligència però amb dificultats per socialitzar.

L'actor va formar part del repartiment de la sèrie original entre el 1966 i 1969 i en les posteriors adaptacions cinematogràfiques de la saga entre 1971 i 1991, període durant el qual es van estrenar sis pel·lícules. Les seves últimes aparicions com a Spock les va fer en la reedició de la saga dirigida per J.J. Abrams: Star Trek (2009) i Star Trek en la Oscuridad (2013).

Al llarg de la seva vida, però, va interpretar molts altres papers a sèries de televisió, pel·lícules i obres de teatre, va dirigir films –dos dels quals de la mateixa saga galàctica–, va escriure llibres, va composar poesia, va publicar fotografies i va enregistrar música.

I tot i que la inevitable identificació amb el rol del popular alienígena a vegades el molestava –el 1977 va escriure una autobiografia titulada Jo no sóc l'Spock i el 1995 va publicar Jo sóc Spock–, Nimoy també s'enorgullia d'haver modelat el personatge amb algunes aportacions personals. Així, reivindicava la característica la salutació vulcaniana amb els dits de la mà separats fent una ‘V', que s'inspirava en el record d'un gest que havia vist fer als fidels de la seva sinagoga quan era petit, i que acompanyava amb la frase: “Llarga i pròspera vida”.

Les mostres de condol s'han multiplicat aquest divendres a les xarxes socials arran de la confirmació de la notícia.

L'agència espacial nord-americana (NASA) ha publicat una imatge de l'intèrpret al peu del transbordador Enterprise amb el missatge: “Descansa en pau Leonard Nimoy. Molts de nosaltres vam ser inspirats per Star Trek. Vés amb valentia”.

També ho han fet companys de repartiment a la popular sèrie com William Shatner, que va encarnar el capità Kirk, inseparable company de viatge d'Spock. “El vaig estimar com a un germà. Trobarem a faltar el seu sentit de l'humor, el seu talent i la seva capacitat d'estimar”, ha afirmat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia