cultura

Mireia Belmonte enceta unes Festes de Maig de Badalona tenyides de blau

El color del mocador, idèntic al to del PP, aixeca polseguera i col·lectius ciutadans criden a boicotejar-lo

Hi ha actes programats fins a final de mes

La tria del color blau per al mocador de les Festes de Maig de Badalona, que comencen avui, ha aixecat polseguera. Molts hi veuen una intencionalitat política perquè és també el to que Albiol utilitza en la seva precampanya, que, tal i com els integrants de l'equip de govern recorden, coincideix amb el color corporatiu de l'Ajuntament de Badalona, molt utilitzat durant aquest mandat. Mentre els regidors del PP qualifiquen de “casualitat” la coincidència, les xarxes socials bullen de detractors de la tria del color i molts hi veuen una intencionalitat política que ha derivat fins i tot en una crida a boicotejar-lo i anar al actes i festes amb mocadors d'altres colors d'anys anteriors.

La tradició del mocador de les Festes de Maig es remunta a l'any 1999, quan per primer cop se'n va fer un que es va repartir gratuïtament per la ciutat. Anys després va passar a ser de pagament, però amb un reu simbòlic d'un euro i una finalitat solidària. En aquests disset anys hi ha hagut mocadors de tonalitats blaves en quatre ocasions, la darrera fa dos anys, quan es va optar per un to turquesa. De tons rosats i liles n'hi ha hagut quatre i el mateix nombre de grocs i ataronjats, els vermells han estat tres i els tons verds se situen a la cua amb només dos mocadors.

Pregonera predilecta

Polèmiques a banda, Albiol ha triat de pregonera una figura de consens, la de la nedadora Mireia Belmonte, filla predilecta de Badalona des del febrer. L'esportista torna al balcó de la Casa de la Vila set anys després del seu debut com a pregonera a la ciutat per desitjar bones Festes de Maig a tothom. Aquesta tarda, Belmonte donarà el tret de sortida a un mes d'activitats festives que s'allargaran fins al 30de maig, quan les sardines i les havaneres de la Festa a Baix a Mar, organitzada per l'AV del Centre, clouran les celebracions d'enguany.

Aquest primer cap de setmana de festes, els actes de cultura popular comencen a agafar força des de tot just acabat el pregó, quan es farà el ball de l'Àliga, el ball dels Miquelets i la col·locació del mocador de festes a la imatge de Sant Anastasi, copatró de Badalona. La XXIX Trobada de Puntaires, la Festa del Badiu i Diada Trabucaire són els actes destacats d'aquest primer cap de setmana.

La música també serà protagonista, amb concerts com ara el de Jarabe de Palo al passeig Marítim, després de la cremada del dimoni, i a la mateixa hora, l'orquestra Maravella posarà música al ball del Micaco. El dia 23 arribarà el torn del Festival Primavera Pop 2015. Badalona torna, així, a ser l'escenari escollit per 40 Principales per oferir un gran concert que aplegarà un ampli ventall d'artistes nacionals i internacionals.

LA DATA

10.5.2015
La Cremada del Dimoni
recordarà aquest any el 75è aniversari de la institució d'aquesta tradició festiva.

LA XIFRA

4
vegades
els mocadors de les Festes de Maig han tingut un to blau des que es van implantar, l'any 1999.

El dimoni, a punt per ser cremat

El dimoni ja està plantat a la platja a l'espera que el diumenge, dia 10 de maig, les flames l'acabin consumint. Aquest any es compleix el 75è aniversari d'una tradició que l'any 1991 va ser declarada d'interès turístic per la Generalitat de Catalunya. Per això, els organitzadors asseguren que l'espectacle piromusical que acompanyarà la cremada serà especial, amb millors efectes digitals i un repàs de cançons que han marcat època. Amb motiu de l'aniversari, durant tot el mes als fanals del passeig Marítim hi haurà banderoles que reprodueixen els dissenys de tots els dimonis que han cremat a Badalona, i el dia 7 es presenta un llibre sobre aquesta tradició. També s'ha editat un pòster amb tots els dimonis de Badalona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia