Mataró reprèn les excavacions per recuperar el jardí romà de Torre Llauder

L'Ajuntament col·locarà una vela per protegir els mosaics de la vil·la i evitar que es facin malbé

Després de donar el crit d'alarma perquè els mosaics de la vil·la romana de Torre Llauder, un dels principals elements patrimonials del jaciment, s'estaven degradant i fent malbé, l'Ajuntament s'ha decidit a actuar per posar-hi remei. Amb alguns mesos de retard, es col·locarà una coberta tèxtil per protegir-los provisionalment de la pluja i altres inclemències del temps. La vela, de 465 m², cobrirà només les estances que tenen mosaics i tindrà catorze punts d'ancoratge sobre el terreny de diferents tipus. A més, un gran pal, que es recolzarà en una de les parets del jaciment, suportarà tota l'estructura a la part central. Els treballs està previst que puguin començar a finals d'any o principi del 2010, i costaran 198.954 euros. El regidor de Cultura, Sergi Penedès, va explicar ahir que si no s'ha actuat abans ha estat per motius econòmics, però també admet la dificultat per decidir quin tipus d'estructura s'havia d'instal·lar per no malmetre cap resta arqueològica.

Un cop s'hagi col·locat la vela, que tindrà una alçària d'uns 8 metres per aguantar les ràfegues de vent, es començaran a restaurar els mosaics de les diferents dependències d'aquesta casa senyorial, considerada una de les més excepcionals i sumptuoses que es conserven de la Catalunya romana. Les feines costaran uns 300.000 euros.

El pati romà

Malgrat això, els treballs més immediats que es portaran a terme a Torre Llauder són les excavacions arqueològiques, que s'han anat succeint des de l'any 2006 a partir d'un projecte de recerca promogut pel Museu de Mataró i la Universitat Autònoma de Barcelona. Així, en els propers dies els arqueòlegs es concentraran a la zona de l'antic jardí de la casa (peristil), on ja s'han trobat les bases de les antigues columnes. La intenció del projecte és poder recuperar l'espai amb la màxima fidelitat a partir dels diferents elements que es vagin descobrint. Segons explica l'arqueòleg municipal, Joaquim Garcia, els treballs es faran conjuntament amb un paleobotànic perquè, a partir de les troballes, es pugui reconstruir «l'ambient romà» de la vil·la. Així, si es trobessin llavors durant les excavacions, es plantarien, i no es descarta posar-hi una bassa d'aigua per recrear com era un pati romà i a partir d'aquí fer-lo visitable.

Una vil·la desconeguda

El jaciment arqueològic de la vil·la romana de Torre Llauder es va descobrir el 1961 i està situat a tocar de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, al barri del Pla d'en Boet. Protegit per uns murs de contenció de formigó, l'espai continua passant desapercebut per a molta gent que amb prou feines sap que darrere d'aquestes parets s'hi amaga un dels principals tresors de l'antiga Iluro. El pla director de Torre Llauder preveu, en una fase final que encara no té cap data concretada, fer una nova museïtzació del recinte perquè l'actual es va fer als anys vuitanta i, com reconeix el regidor de Cultura, Sergi Penedès, té algunes mancances, com ara la falta d'accessibilitat. Aquest projecte, a banda de resoldre la provisionalitat de la vela que taparà els mosaics, ha de servir per potenciar el jaciment com a equipament cultural de primer ordre i fer-lo més atractiu per atraure visitants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.