cultura

novel·la

òscar montferrer

Un ‘thriller' embastat

Un empresari demana diners a qui no hauria de demanar-ne i, quan no els pot tornar, s'adona que l'ha vessada. La trama de L'home que comptava diners és senzilla i tan bona –o tan dolenta– com qualsevol altra a l'hora de ser la referència per als fonaments d'un thriller en què s'ha posat tot el que se suposa que s'ha de posar en un thriller. Aquesta premeditació és, més que possiblement, el llast que manté aterrada l'obra.

La novel·la de Boixadós és, paradoxalment, benintencionada, amable, tranquil·la i gairebé tan blanca com la neu que, tòpicament, guarneix el país dels Pirineus a què fa anar el seu protagonista, un Elies Costa que oscil·la, sense acabar de poder assegurar la seva posició en cap moment, entre la categoria del personatge necessari i la del personatge amb cara i ulls. Pensada, potser, per a un públic més ampli que el que es podria assolir amb una novel·la escrita amb mala llet, la novel·la evoluciona de manera previsible cap a un final que encaixa amb el to general del relat.

La redacció és tan correcta com el plantejament general i té en compte la necessitat que hi hagi els personatges que fan de suport al protagonista i, també, els que hi actuen com a contrapunt. Les situacions en què l'autor situa el protagonista són les que han de ser a l'hora d'establir la fidelitat als cànons del gènere en què es vol inscriure la novel·la, però tant en un cas com en l'altre hi ha la sensació que Boixadós ha deixat una part del camí per recórrer.

És per això que L'home que comptava diners apareix com un thriller embastat que obliga a pensar en què podria haver estat si se l'hagués sotmès a un procés d'enduriment que elevés la proposta al nivell del cop de puny a la panxa.

L'home que comptava diners
Jordi Boixadós
Editorial: RBA - La Magrana Barcelona, 2015 Pàgines: 346 Preu: 15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia