cultura

El Codi Ramon Llull

La jove escriptora nord-americana Jessica Cornwell presenta la novel·la d'intriga ‘El llegat de la serp', un ‘thriller' literari ambientat a Barcelona i Mallorca

L'autora debutant és néta del novel·lista John Le Carré, “un home impressionant”

Una investigadora nord-americana, un llibre medieval, unes dones assassinades en sèrie..., aquests són alguns dels ingredients d'El llegat de la serp (Edicions 62), una novel·la d'intriga de la californiana Jessica Cornwell ambientada entre Barcelona i la serra de Tramuntana a Mallorca i que té entre els motius d'inspiració l'obra del filòsof mallorquí Ramon Llull i els secrets dels alquimistes. El llegat de la serp té una trama que es desenvolupa entre l'època actual, el segle XIII i l'època victoriana.

L'experiència vital de Jessica Cornwell –que ara té 28 anys– ha estat decisiva a l'hora de triar els paisatges on s'ambienta la novel·la. Després d'estudiar filologia a Stanford, Cornwell va venir a Barcelona a estudiar teatre i va col·laborar amb l'Institut del Teatre i amb La Fura dels Baus.

“Aleshores jo tenia 23 anys –explica Jessica Cornwell–. Després de Barcelona vaig anar a Londres, però constantment tornava aquí, hi havia una història dins meu que havia de sortir. D'altra banda, m'interessava molt Ramon Llull i vaig anar a Mallorca a documentar-me, sense saber encara si d'allò en sortiria una novel·la o una tesi doctoral.”

Finalment, al cap de Cornwell es va anar configurant la intriga literària que plasma a El llegat de la serp, un llibre amb el qual “volia fer un mapa dels mites folklòrics de Mallorca i de Catalunya” i on també “volia abordar el tema de la violència contra les dones”.

Es dóna la circumstància familiar que Jessica Cornwell és néta del cèlebre novel·lista John Le Carré, que li sembla “un home impressionant”. “Però no li vaig explicar que estava escrivint el llibre, era quelcom que feia en secret, volia que fos una cosa meva i que ningú m'ajudés. De moment encara no ha llegit El llegat de la serp, ja està prou ocupat amb la seva feina”, explica. Més que al seu avi, a l'hora de citar referents literaris Cornwell esmenta escriptors espanyols com ara Federico García Lorca, i també clàssics de la literatura gòtica com per exemple La pedra de lluna, de Wilkie Collins. “També m'ha influït Un hivern a Mallorca, de George Sand”, afirma.

Segons l'autora, la Barcelona del llibre és “inventada i somiada però també real, amenaçadora i amb moltes capes, vol ser un altre personatge del llibre”. El llegat de la serp forma part del que serà una trilogia: “Ara estic escrivint la segona novel·la, tot i que serà independent. També està ambientada a Barcelona i té la mateixa protagonista, la investigadora Anna Verco.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia