cultura

L'aposta segura

Un valencià, una francesa i una hawaiana, premis Llibreter en les categories de literatura catalana, altres literatures i àlbum il·lustrat

Benesiu, Maylis de Kerangal i Emily Hugues estaven tan contents com els seus editors

El 16è premi Llibreter, organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya, que presideix Antoni Daura, ha mantingut l'aposta per la qualitat.

El premi de literatura catalana ha estat per a la novel·la Gegants de gel, de Joan Benesiu (Beneixama, 1971), publicada per Periscopi; en la categoria d'altres literatures, la premiada ha estat Maylis de Kerangal (Toló, 1967), per Reparar els vius (Angle en català i Anagrama en castellà); i l'àlbum il·lustrat premiat ha estat Salvatge, d'Emily Hugues (Hilo, 1992), publicat per Libros del Zorro Rojo.

Recordem que aquests premis els trien els llibreters de tot Catalunya, donant una valuosa segona oportunitat a títols que potser no han rebut l'atenció que consideren que mereixen. En cada categoria hi ha un jurat final format per cinc llibreters que decideixen els guardonats atenent a criteris de qualitat i no comercials.

Paula Jarrín, de la llibreria Al·lots, va comentar que Salvatge “ensenya sense adoctrinar”, abans de felicitar “l'editorial Libros del Zorro Rojo pels deus anys de bona feina i per fer l'esforç de publicar en català”. La guardonada, Emily Hugues, simpàtica i tímida, va explicar que la gent li diu que mai no han vist un bosc com el que ha dibuixat... “És dins meu! L'obra està una mica inspirada en el meu pare, que estava aïllat perquè la gent no l'entenia.” Sens dubte, un bon debut i un cant a la llibertat.

Lluís Morral, de Laie, va declarar que “amb una escriptura àgil i de vegades fins i tot lleugera Kerangal tracta un tema sensible i molt complicat com és el dels trasplantaments”. Perquè Reparar els vius va d'això, del periple emocional i mèdic d'un cor extret a un jove de 19 anys que ha mort en accident.

“Abans d'aquest títol els meus lectors eren més intel·lectuals; ara he arribat a un públic més ampli, persones que ni tan sols llegien i que, gràcies a aquest llibre, han entrat per primer cop o han tornat a la literatura”, va declarar l'autora després de disculpar-se amablement perquè no sap català.

Pep Garcia, de l'Odissea, va comentar que “el jurat havia valorat la universalitat de les històries que s'expliquen, els temes de fons, com la frontera i la identitat, i l'estructura innovadora” per premiar Gegants de gel, de Joan Benesiu. “A València hem passat vint anys d'oblit; després de la segona majoria absoluta del PP molts vam tenir un sentiment de vergonya”, va ser un dels interessants comentaris de l'autor.

Al vespre es va fer una festa en què també es van homenatjar cinc llibreters pels 35 anys de professió: Carme Ferrer, Manel Gràcia, Dolors Oranies, Isidre Sala i Núria Sauret.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia