cultura

Teatre per la inclusió

La companyia de teatre de Blanca Marsillach s'uneix a l'Obra Social La Caixa per realitzar una obra amb persones discapacitades o amb risc d'exclusió social

El programa ‘Incorpora' i la companyia teatral donaran ocupació a 62 persones

Amb deu anys de diferència, Adolfo Marsillach va escriure dues obres que quedarien per a la posteritat: Feliz aniversario (1991) i Yo me bajo en la próxima, ¿y usted? (1981). Ahir a la nit, la companyia teatral de la seva filla, Blanca Marsillach, va posar-les en escena al Caixafòrum amb un espectacle titulat Viajando con Marsillach, on s'adapten aquestes dues peces per crear una obra única. L'espectacle anirà de Barcelona a Madrid, passant per Saragossa, Valladolid, Pamplona i Sevilla, fins al gener del 2016.

En aquesta ocasió han unit forces el programa Incorpora de l'Obra Social La Caixa i la companyia de l'actriu per integrar dins aquest projecte persones amb risc d'exclusió social i amb discapacitat, que han realitzat les tasques pròpies del món de les arts escèniques, com ara auxiliar de producció, figurinista, encarregat d'atrezzo o acomodador.

Aquest programa “valora les capacitats de la gent”, afirma Marc Simon, director corporatiu de l'àrea social de La Caixa. I és que gràcies a la col·laboració d'aquestes dues entitats, quan acabi la gira s'haurà aconseguit la integració laboral de 62 professionals, ja que a cada ciutat l'equip serà diferent. Simon hi afegeix que “és una mirada cap als que ho tenen més difícil”, tot i que any rere any la societat “està cada cop més oberta”.

Per Blanca Marsillach, és un moment emotiu pel fet de poder dirigir dues obres del seu pare, on un dels personatges està inspirat en ella. El més important és demostrar que “una circumstància personal mai pot ser un impediment perquè els teus somnis es facin realitat”, apunta la productora.

Els actors que interpretaran les obres del dramaturg català són Adela Estévez, el també director Xabier Olza i Carol Rovira. Aquesta jove actriu, nascuda el 1989, apunta que “són dos clàssics del teatre amb un text molt bonic”, i afegeix que “actoralment és un plaer interpretar-los”.

La tasca de fusionar les dues obres en una no ha estat fàcil, sobretot a Feliz aniversario, ja que es relata la vida de la protagonista i “és més complicat triar els episodis i no perdre la dramatúrgia de la història”, manifesta el director. En canvi, a Yo me bajo en la próxima, ¿y usted?, “el guió està dividit en compartiments estancs” més fàcils de separar.

Els integrants de l'obra provinents del programa Incorpora agraeixen l'oportunitat i destaquen el fet d'haver pogut gaudir d'una experiència com aquesta a un projecte tan professional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia