cultura

Mor el dramaturg Brian Friel

Brian Friel, que va néixer a la localitat irlandesa d'Ornagh el 1929, ha mort a Greencastle després d'una llarga malaltia als 86 anys i acompanyat de les seves filles. Va ser considerat un dels més grans dramaturgs en llengua anglesa, aclamat pel circuit anglosaxó com “el Txékhov irlandès”.

Va ser conegut per obres com ara Filadèlfia, aquí vinc! (duta al cinema el 1975 per John Queste) i El ball d'agost (que va versionar en pel·lícula el 1998 Pat O'Connor, protagonitzada per Meryl Streep i Michael Gambon), tot i que va escriure més de trenta obres de teatre, que van ser programades de manera habitual a Broadway, al llarg d'una carrera que englova sis dècades.

El 1980 va cofundar la Field Day Theatre Company, on va col·laborar amb Seamus Heaney, que el 1995 va guanyar el premi Nobel de Literatura. Va guanyar premis com ara el Tony i el de la crítica i era membre de l'American Academy of Arts and Letters, la British Royal Society of Literature i la Irish Academy of Letters, entre d'altres.

A Catalunya, la seva obra més popular va ser la versió que Ferran Utzet i els actors de La Perla 29 van fer de Translations. Després de l'èxit a la Biblioteca de Catalunya van fer gira per tot el país. Translations contraposa la defensa de la llengua a la del territori. Avui, aquella Irlanda que volia ser sotmesa ha perdut la llengua però manté la independència i una reconeguda personalitat com a poble.

Anteriorment Imma Colomer va dirigir Afterplay (Sala Atrium, 2013). L'autor, expert en Txékhov, imaginava els dos protagonistes perdedors de L'Oncle Vània i Les tres germanes en un Moscou més aviat esquerp. També, a La Planeta de Girona, es va presentar el Molly Sweeney de Brian Freil el 2011.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia