Societat

Els sindicats Sapol i CCOO demanen el cessament del cap de la Guàrdia Urbana

El primer fixa les destitucions d'Evelio Vázquez, nomenat per Trias i ratificat ara, i del responsable d'Afers Interns com a condicions per a “la pau social” al cos

La mala maror en el si de la Guàrdia Urbana d'ençà la victòria de Barcelona en Comú no només no s'atura sinó que puja de temperatura, malgrat els intents del nou govern d'Ada Colau d'asserenar els ànims. El Sapol, el sindicat majoritari de la Urbana, va demanar ahir per escrit a Colau el caps del responsable màxim del cos, l'intendent Evelio Vázquez, i del de la Unitat de Règim Intern (URI). Ho va fer, a més, en termes imperatius, si no amenaçants. En la missiva, firmada pel secretari general del sindicat, Ángel Marcos González, les destitucions es posen com a condició per al manteniment de la “pau social” dins del cos i la millora de les “relacions institucionals” d'aquest i l'Ajuntament, que ahir, tot i evitar afegir llenya al foc, va aclarir que no té intenció d'atendre l'exigència.

L'espoleta ha estat una reunió de Vázquez amb els sindicats divendres passat, i en què segons el Sapol, l'intendent major els va admetre que tot i que la seva intenció inicial era dimitir, havia decidit seguir a petició del nou responsable de seguretat municipal, Amadeu Recasens, i que entre les eleccions i la decisió de continuar, va romandre “inactiu” perquè creia que no seguiria al càrrec, un comportament que el sindicat entén com “una greu irresponsabilitat”. “La seva obligació era donar un missatge públic de tranquil·litat davant els mitjans de comunicació, els ciutadans i la plantilla”, conclou González en la carta.

CCOO, que confirma el relat del Sapol sobre la reunió, es va sumar ahir a la petició de cessament de Vázquez. “Des que el van confirmar, Vázquez diu que assumeix la responsabilitat de tot, també el canvi de l'operatiu del Sónar”, diu el portaveu del sindicat, Jordi Gallart. La controvertida ordre de retirar els agents de paisà que patrullaven durant el festival ha estat un dels punts calents de la tibant relació entre el nou executiu i la Urbana. Gallart apunta, a més, que les tensions amb l'intendent venien d'abans. CCOO ja estava molest per l'actitud –a parer seu massa decantada cap a la del govern municipal– que Vázquez va tenir l'any passat durant la negociació per aconseguir l'augment de preu de les hores extres, que poc abans de les eleccions va pujar-se, com demanava la plantilla i amb el vistiplau de tots els grups municipals, de 12 a 22 euros, equiparant-les amb les dels bombers.

Ahir, l'única reacció del consistori va ser reiterar, mitjançant una portaveu, que la Urbana enceta ara “una nova etapa” per la que caldrà comptar amb “l'experiència i la professionalitat de tothom”, inclòs, és clar, Vázquez, que Xavier Trias va nomenar a l'inici del mandat passat.

Afers interns, en estudi

Això també val per al cap de la URI, del que el Sapol diu tenir “sospites fundades” –i per ara no concretades– que “no actua de forma imparcial segons qui són els investigats”. Més prudent, CCOO no se suma a la petició de cessament en aquest cas. Advoca, això sí, perquè l'àrea d'afers interns deixi de dependre de la cúpula policial i passi a fer-ho directament de l'Ajuntament. El govern de Trias ja va anunciar el febrer que ho faria però no va arribar a executar la mesura, que ara Recasens ha d'estudiar en el marc del replantejament integral del model policial i de seguretat que vol impulsar Colau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia