Societat

El TSJC prohibeix que els cursos de formació del SOC siguin només en català

El tribunal apel·la a la sentència del TC sobre l'Estatut que estableix que la promoció del català no pot excloure l'ús del castellà en les activitats de les administracions

La resolució té el vot particular d'una magistrada que entén que les subvencions són voluntàries i formen part d'un servei que delega l'administració

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha prohibit que els cursos de formació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) siguin només en català. El tribunal elimina també part d'una disposició del 2012 que condicionava unes subvencions a empreses i entitats de formació ocupacional al fet que els cursos fossin en català. La sentència es pot recórrer i respon a un recurs del govern espanyol.

En el seu text, el TSJC fa una àmplia referència a la interpretació del Tribunal Constitucional (TC) espanyol en la seva sentència sobre l'Estatut per justificar que el català no pot excloure el castellà. En aquest sentit, recorda que el TC ja va determinar que el fet de promoure el català no podia impedir l'ús del castellà en les activitats de les administracions.

El TSJC avala que es pugui establir que s'usi “almenys” el català en els materials didàctics o com a llengua vehicular, perquè això no exclou el castellà. En canvi, no admet l'expressió: “Les accions de formació regulades en aquesta Ordre han de ser impartides en llengua catalana”. Això, segons el tribunal, implica obligació d'usar el català i exclusió del castellà, cosa prohibida constitucionalment.

La sentència té el vot particular d'una magistrada que entén que les subvencions són voluntàries i formen part d'un servei que delega l'administració. Igualment, entén que l'ordre no exclou el castellà, ja que els materials didàctics poden incloure aquesta llengua, i només obliga a usar el català a les entitats formadores, no pas als alumnes. A més, considera que la llengua catalana és una part més de la formació dels treballadors desocupats que els pot ajudar a trobar millors feines.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia