Comunicació

‘Biopics' en femení

Blanca Portillo serà la feminista gallega Concepción Arenal en un telefilm de TVE, TV3 i TVG que es començarà a rodar al febrer

Després del telefilm sobre la política Clara Campoamor –que va lluitar pel sufragi femení durant la Segona República–, la cineasta i actriu Laura Mañá comença aquest dimecres el rodatge d'un nou biopic, també en format telefilm, d'una altra dona destacada de la història espanyola amb l'objectiu de donar a conèixer la seva lluita. Es tracta de l'advocada i escriptora Concepción Arenal, que el segle XIX va treballar com a visitadora de presons a la presó de dones a la Corunya, etapa que va donar lloc a algunes de les seves obres clau, que van servir de base per a la reforma del sistema penitenciari a l'Estat espanyol.

L'actriu Blanca Portillo (Acusados de Tele 5) interpreta aquesta legalista, escriptora i feminista gallega. El telefilm, titulat La visitadora de presons, és una producció de Zenit Televisión i Distinto Films. El telefilm ha estat coproduït per Televisió de Galícia, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola. El rodatge, que es portarà a terme entre localitzacions catalanes i gallegues, com ara el castell de Montjuïc a Barcelona, el de San Felipe al Ferrol i el monestir de Santa Catalina d'Ares, tindrà una durada de cinc setmanes.

A més de Blanca Portillo, en el repartiment hi figuren Mabel Rivera (La Bella Otero), que interpreta Juana de Vega, i l'actor català Pere Arquillué (La Riera), que encarna el personatge de Garrido, el director de la presó. Altres actors catalans de la producció són Anna Casas, Óscar Rabadán i Fermí Reixach. El telefilm recull l'etapa de Concepción Arenal com a visitadora de presons de dones i rescata la seva figura, fonamental en la història del segle XIX.

Durant anys la citació de Concepció Arenal, Odia el delicte i compadeix el delinqüent”, va estar gravada de manera obligatòria a les presons espanyoles. L'obra social i assagística d'aquesta advocada, activista i precursora del feminisme va marcar un abans i un després en el marc del sistema penitenciari espanyol. A més, la seva lluita a favor dels drets humans va aconseguir canviar la perspectiva de la societat sobre els més desfavorits i millorar-ne les dures condicions de vida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.