Societat

Un guàrdia civil agredeix un advocat perquè parlava català

El lletrat va ser vexat després de negar-se a parlar castellà al control de passatgers de l'aeroport del Prat

La víctima va presentar denúncia a l'oficina del Mossos de la terminal aeroportuària

A l'aeroport del Prat no s'hi pot parlar en català, si més no davant la Guàrdia Civil, i si es fa es corre el risc d'acabar en un habitacle minúscul, acompanyat de dos agents tractant-te de “polaco de mierda” i agredit per un d'ells.

Aquesta és la història per no dormir que ahir al migdia va viure un advocat barceloní de 27 anys quan anava cap a Madrid, com cada divendres, on estudia un màster sobre fiscalitat, i es va topar amb un agent que li va dir: “Caballero, hábleme usted en español.” Va acabar a l'oficina que els Mossos d'Esquadra tenen a la terminal T1 presentant una denúncia contra els agents, amb número d'identificació
U-80801-T i W-18153-L. El primer, caporal de graduació, el va agredir: va donar-li un cop a la cuixa amb un objecte contundent i va picar-lo al cap en diverses ocasions amb la mà estesa. Mentre es produïa l'agressió, el segon agent “s'ho mirava amb cara d'astorament, però tampoc feia res per aturar el seu company”, segons va explicar ahir a aquest diari l'advocat.

Comunicat de lesions

El lletrat, que treballa en una empresa multinacional amb seu a Barcelona, té el ferm propòsit d'anar més enllà de la denúncia presentada ahir. “La setmana vinent, amb el meu advocat, formalitzaré una querella criminal contra els dos guàrdies”, va afirmar. De moment, l'escrit de denúncia presentat ahir davant els Mossos i que ja ha fet curs al jutjat de guàrdia corresponent va acompanyat d'un comunicat mèdic del CAP Pujol i Capsada, del Prat de Llobregat, on es detalla les lesions sofertes: “Eritema i lleu tumefacció al nivell de cara anterolateral (1/3 inferior) muscle esquerre, amb dolor a la palpació, molèsties a la palpació cara lateral esquerra del coll.” A conseqüència dels cops rebuts, la víctima evidenciava ahir al vespre una coixesa.

La víctima, que va demanar quedar en l'anonimat perquè tem que el cas pugui perjudicar-lo professionalment, va arribar a l'aeroport del Prat amb temps suficient per agafar el seu vol, un Vueling UY1003 amb destinació Barajas. En passar per l'arc de seguretat del control de passatgers es va produir el típic incident amb el cinturó, que el vigilant de seguretat li va fer treure “tot i que no havia fet soroll”. Aleshores es va establir un diàleg entre el lletrat i el vigilant que els agents van interpretar com una situació de tensió que els obligava a intervenir. “Té algun problema vostè amb el company de Prosegur?”. Això és, segons la versió de l'advocat, la salutació que va rebre dels dos agents de la Guàrdia Civil. Va voler treure gravetat a la situació, va dir que no passava res i aleshores li van dir: “No entiendo, hábleme usted en español.

“Aquest vol no l'agafes”

El lletrat afirma que, en un primer moment, no va voler canviar d'idioma per “la manera com m'ho van demanar”. A partir d'aquí la tensió va créixer fins que un agent li va dir: “Aquest vol no l'agafes.” Aleshores el van conduir a una petita habitació, sense finestres, on es va produir l'agressió, “tot i que jo ja els parlava en castellà perquè veia que el tema s'havia complicat i volia rebaixar la tensió.”

En recordar-ho, la víctima explica que va sentir “una impotència molt gran. Quan saps que t'ho fan només perquè ets català et vénen ganes de plorar”. I mentre ho recorda torna a plorar mentre afirma: “Ara jo he d'actuar als tribunals contra l'Estat, perquè l'Estat ha actuat contra mi quan m'havia de protegir.”

Després de l'agressió, els guàrdies civils i el lletrat van sortir fora de l'habitació i quan els agents van sentir que la víctima trucava als Mossos d'Esquadra aleshores li van entregar un paper de denúncia on entre altres fets li imputen “insults al vigilant jurat i insults i menyspreu a la institució”. El lletrat assegura que va tenir problemes perquè els agents li donessin els números identificatius.

El Síndic de Greuges investiga el cas d'Espolla

Rafael Ribó, síndic de greuges, estudiarà “amb contundència” el cas d'un veí d'Espolla, Alt Empordà, que ha denunciat la Guàrdia Civil per coaccions per haver-los parlat en català.

“¡Cojones, qué bien hablas el catalán!”

Un ciutadà cubà va denunciar l'any 2010 haver estat víctima d'una vexació de la Policia Nacional a l'aeroport del Prat. “¡Cojones, qué bien hablas el catalán!”, li van dir els agents en to de befa.

Condemna a Mallorca per un cas a Son San Joan

1.200 euros de multa és la condemna imposada l'any passat per un jutjat de Mallorca a un agent de la Guàrdia Civil que va agredir un usuari de l'aeroport Son San Joan per haver-s'hi adreçat en català. La circumstància de l'agressió és idèntica a la denunciada ahir i es va produir en una habitació on l'agent va portar la seva víctima. El cas va rebre la qualificació jurídica de falta perquè ningú va acusar per delicte.

El català no agrada parlat, i tampoc escrit

Una advocada de Barcelona ha vist com se li rebutjava un escrit redactat en català, contra l'ordre d'expulsió d'un estranger interceptat a l'aeroport del Prat, pel simple fet de no estar escrit en castellà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.