Més esport

El TAS condemna Contador

Ciclisme. El madrileny perd la partida d'escacs contra aquest organisme per demostrar la seva innocència i és sancionat amb dos anys. Li retiren tots els triomfs des del Tour del 2010

Alberto Contador va donar positiu el juliol del 2010. Aquesta és la crua realitat, tot i que molta gent, per patriotisme o fe cega en el ciclisme, ha insistit en la seva innocència fins a les últimes conseqüències. El Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) s'ha limitat al final a proclamar oficialment el més lògic, que el ciclista potser no es va dopar a propòsit però que la teoria de la carn infectada no té prou fonament per deslliurar-lo. Així, com en qualsevol altre cas de dopatge, s'aplica la llei: dos anys de sanció des del moment del positiu. A més, i això és el que fa més mal al ciclisme, Contador perd una rere una altra totes les victòries assolides aquests últims dos anys, o sigui un Tour (2010), un Giro (2011) i una Volta a Catalunya (2011), entre moltes altres proves.

Com en tants altres àmbits de la vida, en el cas Contador s'ha complert aquella màxima del que no comença bé, no acaba bé. La Unió Ciclista Internacional (UCI) primer va tapar el positiu al·ludint que la quantitat de clenbuterol era ínfima i al final es va acabar sumant al procés contra la Federació Espanyola de Ciclisme, que havia perdonat en primera instància el corredor.

La sentència del TAS, que va arribar amb setmanes de retard, va provocar ahir al matí un terratrèmol a les xarxes socials, sobretot per part dels detractors. Algun ciclista (Óscar Pereiro) va insultar directament els membres del TAS, un organisme que va promoure Joan Antoni Samaranch i que, paradoxalment, ja està estigmatitzat pels aficionats espanyols a l'esport.

Contador, que s'ha gastat segons algunes fonts un milió d'euros en la seva defensa, es podria veure obligat, a més, a pagar-ne dos més de multa. En el comunicat d'ahir el TAS manté que les dues teories sobre el clenbuterol (contaminació de la carn i transfusió de sang) són possibles però “altament improbables”. Així, els tres jutges tiren pel camí del mig i donen per fet que la causa més probable del dopatge és “la ingestió de suplements nutritius contaminats”. Per al ciclista, en tot cas, la notícia és devastadora. A banda de perdre un grapat de victòries, aquest 2012 queda privat del Tour i dels Jocs Olímpics. Podrà tornar per apuntar-se a la Vuelta a Espanya, si és que li queda força i moral.

Vaig lluitar contra Contador en el Tour 2010 i vaig perdre. Vull guanyar un Tour a la carretera
Andy Schleck
CICLISTA PROFESSIONAL
Per fi s'acaba un procés interminable que s'ha allargat massa. No es pot repetir un cas així
Christian Prudhomme
DIRECTOR DEL TOUR DE FRANÇA
És un dia trist per al nostre esport: algú pot pensar que hem guanyat, però no és així, en absolut
Pat McQuaid
PRESIDENT DE LA UCI
No m'esperava aquesta decisió. En tot cas el pitjor és la dilatació del cas, que embruta el ciclisme
Rubén Peris
DIRECTOR DE LA VOLTA

Política i esport

El desenvolupament del cas no ha estat exempt de pressions polítiques fins als últims instants. L'Agència Mundial Antidopatge (AMA) i la UCI van vendre el judici com un nou capítol en la lluita contra la laxitud que hi ha a l'Estat espanyol en la lluita contra el dopatge. En aquest sentit les paraules de José Luis Rodríguez Zapatero i de Mariano Rajoy defensant Contador no van beneficiar el madrileny, ja que els seus enemics les van usar per refermar les seves pròpies teories. Entre el múltiple equip d'advocats que va defensar Contador també hi havia Jean-Louis Dupont, que treballa pel bufet barceloní de Miquel Roca i Junyent. La batalla no ha arribat encara al punt final.

Contador, coneixent el seu tarannà irreductible, anunciarà avui que recorre contra la decisió del TAS a la justícia ordinària suïssa. Segons la resolució publicada ahir, l'espanyol estarà suspès dos anys, però amb efecte retroactiu del 25 de gener del 2011, la data en què la federació espanyola va proposar una sanció d'un any que el ciclista va rebutjar. A això s'hi ha d'afegir el període de suspensió provisional que va afrontar entre el 2010 i el 2011. La sanció, doncs, vencerà el proper 5 d'agost.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.