Societat

Font-romeu vol “abandonar França i tornar a Catalunya”

L'Ajuntament de la població de l'Alta Cerdanya denunciarà el Tractat dels Pirineus ja que considera que “França ens té oblidats i arraconats”

Ja ho havien fet les poblacions d'Eina i Els Angles, també a Cerdanya

Jean-Louis Demelin, batlle de Font-Romeu, ha anunciat que l'Ajuntament enviarà unes cartes al president de la república francesa i al rei d'Espanya “per denunciar el Tractat dels Pirineus” segons el qual Font-romeu va quedar inclòs dins l'actual estat francès. Demelin explica que el territori del municipi “és el mateix que el de Llívia i hauríem hagut de ser considerats igual”. El municipi actual és el resultat de la fusió, l'any 1822 dels antics municipis d'Odelló i Vià. El nom de Font-romeu prové de la font de l'ermita, on es venera una verge negra com a Montserrat.

“França ens té oblidats”

La mesura que el batlle ha anunciat és simbòlica i serveix per denunciar “la supressió constant de serveis públics francesos a Cerdanya”. L'Ajuntament ha construït un nou grup escolar per valor de quatre milions d'euros i el ministeri francès de l'educació ha anunciat la supressió de llocs de mestres pel municipi. Segons els portaveus dels pares d'alumnes “poc a poc estan provocant la desertificació de Cerdanya i Capcir, ningú vindrà o s'hi quedarà a viure si tanquen les escoles”. El ple municipal de dimarts al vespre es farà al ras, davant la nova escola. La població està convocada a assistir-hi malgrat que les previsions meteorològiques anuncien temperatures de més de 10 graus sota zero.

Fa una desena d'anys les poblacions cerdanes dels Angles i Eina també van fer un anunci similar, denunciant el Tractat dels Pirineus i les dificultats administratives amb l'estat francès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.